На какво се дължи неприятният дъх сутрин и как да се отървете от него

На какво се дължи неприятният дъх сутрин и как да се отървете от него

Ако някога сте се чудили защо героите в романтичните филми се държат така, сякаш нямат лош дъх сутрин, не сте сами. Оказва се, че някои навици, които имаме, причиняват този неприятен дъх сутрин. 

Какво причинява сутрешния дъх

Вашият зъболекар вероятно ви е предупредил, че ако не почиствате добре зъбите си и ако не използвате конец за зъби, може да получите лош дъх. 

Сухота в устата: Слюнката отмива бактериите, които причиняват лош дъх и тъй като имаме по-малко слюнка, когато спим, много хора се събуждат с лош дъх.

Някои храни: Нашите хранителни навици влияят на дъха ни и въпреки че можем да се възползваме от храни като лук и чесън по много начини, те също са виновни за онзи не особено свеж дъх сутрин.

Някои здравословни състояния: Много хора, страдащи от киселинен рефлукс, състояние, което причинява обратен поток на съдържанието на стомаха, често изпитват лош дъх.

Как да се отървете от него

1. Не използвайте вода за уста след всяко измиване

Макар че е вярно, че водата за уста ще накара дъха ви да мирише свежо за кратко време, също така може да изсуши устата ви. Повечето води за уста съдържат алкохол и това влияе върху естественото производство на слюнка в устата ви. Тъй като тялото обикновено произвежда по-малко слюнка през нощта, мъртвите клетки, които се натрупват на езика и венците ви, не се отстраняват и ви карат да се събудите с лош дъх.

2. Не спете с отворена уста

Много от нас дишат през устата, докато спят, а това също може да причини сухота и да насърчи бактериите да се заселят в устата ви. Всъщност дишането през устата може дори да доведе до кариеси и кървене на венците, в допълнение към хроничен лош дъх. Това се случва, защото когато дишаме през устата, това се отразява на оралния баланс на pH и променя видовете бактерии в устната ни среда. 

3. Почистване с мазнина

Този метод за освежаване на дъха произхожда от Индия и е доказано, че избелва зъбите ви и подобрява здравето на зъбите ви. Вземете супена лъжица масло, олио или зехтин и се жабуркайте с него за около 15-20 минути. Бактериите, които причиняват лош дъх, се придържат към маслото и се разтварят в него. Можете да използвате всяко масло, но много хора предпочитат кокосово или зехтин поради приятния вкус.

4. Внимавайте с кафето

Докато много от нас не могат да си представят ден, който да не започне с чаша кафе, любимата ни напитка може да е виновна за сутрешния ни дъх. Кафето има изсушаващ ефект, което кара тялото да произвежда по-малко слюнка. Много хора също добавят мляко или сметана към кафето си, а млечните продукти често предизвикват лош дъх.

5. Не забравяйте да почиствате езика си

Подобно на зъбите, езикът ви също може да съдържа бактерии, които карат дъха ви да мирише. Ако не си миете езика, бактериите в устата ви ще се размножават, което ще ви накара да се събудите с лош дъх. Не е задължително да използвате скрепер за език, за да почистите езика си - обикновената четка за зъби с мек косъм може да свърши работата.

6. Обърнете внимание как дишате

Може дори да не осъзнавате, че дишате през устата през целия ден, но този навик може да накара дъха ви да мирише. Въпреки че тялото обикновено произвежда повече слюнка през деня, дишането през устата все пак ще изсуши устната ви среда. Освен лош дъх, този навик може да доведе до различни заболявания, като зъбни кариеси и ушни инфекции.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay