Над 14 милиона души в света не знаят, че носят СПИН

Повече от 14 милиона души по целия свят не знаят, че са заразени с ХИВ

Над 14 милиона души в света не знаят, че носят СПИН

Това съобщи Световната здравна организация (СЗО). СЗО публикува ново ръководство по самопроверка за ХИВ.

"В момента на антиретровирусна терапия са подложени над 18 милиона души с ХИВ. Още толкова са хората, които все още нямат достъп до лечение”, посочват от СЗО в публикувано в Женева съобщение за медиите. Подчертава се, че "днес 40% от всички хора с ХИВ (над 14 милиона) не знаят за своя здравен статус”. От 2005 до 2015 година броят на хората, на които е известно, че са се заразили с ХИВ, се е увеличило от 12 до 60% и над 80% от тези, у които е диагностицирано заразяването получават антиретровирусна терапия.

СЗО подкрепя безплатното разпределение на комплекти за самодиагностика за ХИВ, които дават възможност на хората да се проверят в домашни условия в рамките на 20 минути. За целта се използва слюнка или кръв от палеца. Организацията "работи за по-нататъшно намаляване на разходите с цел да бъде увеличен достъпът”, се отбелязва в съобщението.

"Милиони хора с ХИВ все още не получават необходимото за спасяването на живота лечение, което също може да предотврати предаването на ХИВ на други хора”, заяви генералната директорка на СЗО Маргарет Чен. "Самопроверката за ХИВ ще даде възможност на много по-голям брой хора да научат своя ХИВ статус и да разберат как да получат лечение и достъп до профилактична помощ”.

ХИВ (от англ. HIV – Human Immunodeficiency Virus, "човешки имуннодефицитен вирус") е често мутиращ ретровирус, който атакува човешката имунна система. Вирусът причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay