Най-добрият готварски съвет, който моята майка ми даде е...

Най-добрият готварски съвет, който моята майка ми даде е...

Имах щастието да израсна в къща, в която майка ми готвеше за нашето четиричленно семейство почти всяка вечер. Майка ми е половин италианка и израства в семейство на седем сестри и двама братя, така че умението й да готви и любовта й към храната вероятно произтичат от ежедневното сядане на трапезата с 12-членното си семейство. Може да се каже, че тя знае някои неща за готвенето.

Сега, когато съм пораснала с няколко години и обичам да готвя точно толкова, колкото и тя, все още се опитвам да усвоя изкуството на готвенето, но с по-малко ресурси. Разчитам на предаваните знания от майка ми повече, отколкото бих могла да си представя, и докато тя ме научи на много рецепти (всичко, което знам за тестените изделия, дължа на нея) и отговаряше на смущаващ брой панически въпроси за готвене по телефона, тя ми предаде най-ценния урок в кухнята: Можеш да направиш нещо от нищо.

Както нямате нужда от рецепта, за да приготвите нещо, и не е нужно да имате пълен килер или хладилник, за да сложите вкусна вечеря на масата. Моята майка е кралица на комбинирането на сякаш несъвместими продукти и подправки, като ги превръща в апетитна храна, одобрявана  и хапвана с удоволствие от цялото семейство. Ако получаваше лев всеки път, когато някой я попиташе какво ще има за вечеря, определено щеше да бъде милионер.

Обикновено тя се стреми да комбинира някакъв вид протеин и зеленчук, дори ако това означава да хвърли всички налични съставки във фурната. Баща ми с усмивка и любов нарича тези ястия "печива". И знаете ли какво? Те винаги бяха вкусни.

Благодарение на способността на майка ми да импровизира в кухнята, семейството ми рядко прибягваше до храна от магазина и вместо нея имаше много по-здравословни и по-благоприятни за бюджета ни вечери и мисля, че всяко семейство може да последва нашия пример.

Макар че понякога може буквално да нямате нищо в хладилника, има продукти, които винаги трябва да имате в наличност. Те правят избора на ястие много по-лесен. Яйца, можете да сложите всичко в омлет, пилешко месо, дръжте го във фризера и го размразете в деня, когато ще го готвите, макаронени изделия, най-добрият продукт за празна чиния, и замразени продукти. Освен купени замразени продукти, можете да замразите и останалите ви парченца картофи, лук, домати, чушки, та дори и подправки.

Затова сега, когато отворя хладилника и видя няколко случайни буркана, малко увехнал спанак и останало пилешко, не си казвам, че е време да отида до магазина, а започвам да се питам какво би направила майка ми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay