Най-ценните съвети, свързани с прохождането на детето

На бебето са му нужни месеци, за да може да се научи да седи стабилно, да пълзи, да се изправя и чак след това - да ходи

Най-ценните съвети, свързани с прохождането на детето

Няма майка, която да не очаква с нетърпение всяко постижение на своето бебе - първата усмивка, първото зъбче, първата лъжичка нова храна, първите крачки... Обикновено тези събития ни правят щастливи и горди, но понякога забавянето им във времето може да е притеснително.

Добре е да знаете, че ортопедите са категорични - детето не бива да бъде прекомерно стимулирано да проходи преди само да е готово за това. Възраст от 8 до 10 месеца е крайно неподходяща, особено за деца, които са в горната граница или над нормата за килограми на дадената възраст. При тях ранното прохождане може да доведе дори до изкривяване на крачетата.

Разбира се, майчината гордост ви кара да оповестявате пред роднини и приятели всеки покорен от мъничето връх. И ви се иска възможно най-скоро то да започне да пълзи и да ходи. Нетърпението ви кара да тълкувате всяко негово желание да се изправи и погледне света от друг ъгъл, като заявка за приближаващия момент на първите самостоятелни крачки.

Да, децата са различни и точно вашето може да е от онези, които искат да опознават света отрано. Вашата задача обаче е да отложите този момент.

В сравнение с останалите бозайници, бебетата на човека се раждат изключително незрели. Факт е, че оставено на корема на майка си, новороденото може само да допълзи до гърдите й и да започне да суче още минути след появата си на бял свят.

Ще са му нужни месеци, обаче, за да може да се научи да седи стабилно, да пълзи, да се изправя и чак след това - да ходи. И дори да познавате деца, които са пропуснали момента с пълзенето, добре е да попитате майките им дали са ги държали в проходилка, или кошара за игра, или са ги водили за ръчички и са им купили обувчици още на 8-9 месечна възраст.

Оставено на самостоятелното си развитие, бебето много рядко ще прескочи такава ключова фаза като пълзенето. Ето как се развиват човечетата и как можете да сте им от помощ:

Около 5-ия си месец бебето може би вече ще се набира в количката или креватчето, за да се опитва да седне. Не го ограничавайте, но не му и помагайте напористо. Достатъчни са упражненията, които правите по време на ежедневния масаж. Дори да успее да се надигне, надали ще се задържи повече от няколко секунди в седнало положение.

Има мъници, които се ориентират много бързо и са доста активни. Ако вашето дете е такова, със сигурност няма да можете да го спрете и то ще се надига и задържа все по-стабилно и по-стабилно. Дойде ли моментът, в който малкият изследовател може да прекара повече от 5-10 минути в седнало положение, трябва да му дадете свобода. А това ще рече да го оставите на пода, заобиколен от възглавници.

Любопитството, което е присъщо за всяко бебе ще свърши останалата работа и за кратко време то ще започне да се опитва да достига все по-далечни предмети и ще открие как да се придвижи до тях. В началото може да започне да се търкаля или влачи "партизански" по пода, но много скоро инстинктите ще проработят и то ще започне да пълзи.

Едва след това идва времето, в което ще се научи да се изправя и да се придвижва настрани придържайки се, после да стои стабилно на едно място, да прикляка и чак след това да ходи.

Бебетата, които така и не се научават да пълзят, обикновено не са оставяни на широко пространство. Когато си затворен в кошарата за игра, нямаш други опции за придвижване, освен да се опиташ да се добереш до някоя от страните й, да се изправиш и да започнеш да пристъпваш, обикаляйки я.

Проходилката, използвана от 5-6 месечна възраст, също няма как да насърчи самостоятелното пълзене. Без да се отрича ползата от тези помощници на майката, които със сигурност й гарантират 10 минути самостоятелност, е добре да се знае, че всичко е прекрасно, когато се използва с мярка. Ранното прохождане наистина не носи никакви позитиви на детето.

Когато обаче бебето започне да се изправя и пристъпва, има едно основно правило - босото краче е стабилното краче. За разходки навън му купете обувки, но у дома е най-добре да го оставите да усеща допира с пода. Ако се тревожите, може да му обуете чорапки с непързаляща стелка.

А ето как съвременните "улесняващи" прохождането средства, могат да ви послужат, без да навредят на естественото развитие на бебето.

Проходилка
Ако се спрете на този вариант като средство за забава и придвижване у дома, нека тя е стабилна. Изберете модел с широка основа и поне 6 колела. Незашисимо дали има весели играчки по нея, със сигурност, ако мъничето стои повече време вътре, те ще му омръзнат. Хубаво е да може да се регулира на височина за различните възрасти на детето. И най-добре я използвайте, само докато ви се налага да не сте в стаята.

Предимства:
- ограничава полето на действие (т.е. драстично намаляват съборените предмети)
- изключително забавна е
- бебето може да ви следва навсякъде, без да се налага да го носите

Недостатъци:
- то не се учи да ходи, а се избутва с крачета за по-бързо придвижване
- дори да помага за прохождането, със сигурност намалява чувството за самосъхранение, защото детето не пада
- често е скъпа инвестиция

Уолкър
Това е сравнително нова дума в нашия език, обозначаваща онези страхотни играчки за бутане. Детето се държи, колкото да се подпира, ходи наистина, а в предната част на возилото има цял нов забавен свят от животинки, зъбчати колелца, топчета и какво ли не още.

Предимства:
- мъникът няма друг избор, освен да я бута и да ходи
- обикновено са много занимателни и развиващи различни умения
- стабилни са и дават възможност на детето да седне и да се занимае с друго, когато ходенето му омръзне

Недостатъци:
- някои деца не намират стимул да ходят, а присядат, за да играят с интересните неща отпред
- понякога уолкърът се движи по-бързо и ако мъникът не се справи с темпото, е възможно да падне
- заема доста място

Колани за прохождане
Станаха популярни в последните години и мнението за използването им сред майките е доста полюсно.

Предимства:
- не ви се налага да водите детето за ръце и си спестявате болките в кръста
- предпазва от падане
- няма как да хукне настрани, докато вие говорите с някого

Недостатъци:
- първи и основен -  детето не изгражда усет за самосъхранение. Махнете ли ги, то няма да знае как да се предпази при падане
- третирате бебето като кученце на каишка
- забавя развитието на двигателните умения и по-точно чувството за равновесие

Какъвто и помощник да изберете, трябва да знаете, че природата ще научи вашия малчуган по възможно най-добрия начин. За целта обаче вие, като родители, трябва сте заредени с търпение.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

40 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 31.10.2013|15:12
Децата сами решават, когато са готови, същото е и с говоренето.
23
Не е посочен 31.10.2013|14:37
и аз съм съгласна с теб, моето дете беше страшно когато проходи. Викаше с всичка сила, за да го видя, че ходи.
22
Не е посочен 30.10.2013|09:05
Полезна съвети са тази.
21
Не е посочен 29.10.2013|16:41
Ужасно е! Носят кучетата, като бебеата и в някакви повивалки, а децата ги връзват за тия въжета и каишки и ги разхождат, като кучета!!?!?!
20
Не е посочен 29.10.2013|16:40
Ахаха аз пък съм проходила на 9 месеца и не съм имала един зъб в устата си:)) майка ми се е уплашила, че ще остана беззъба - при мен пък зъбите по-късно са поникнали;)))
19
Не е посочен 29.10.2013|16:38
Чувала съм, че тези проходилки не са особено полезни. Не знам, имам още време до първото дете, но все си мисля, че не са особено полезни.
18
Не е посочен 29.10.2013|16:37
Мисля, че детето във всчки един случай трябва да след инстинктите си. Защото всеки човек е различен от самото си раждане. И все пак разбира се мамите винаги трябва да сеа насреща да помагат и подкрепят. Нищо насила не бива да се случва .
17
Не е посочен 29.10.2013|16:34
"Възраст от 8 до 10 месеца е крайно неподходяща, особено за деца, които са в горната граница или над нормата за килограми на дадената възраст. При тях ранното прохождане може да доведе дори до изкривяване на крачетата." - да, само дето аз съм проходила на 9 месеца, пък нямам никакви проблеми с крачетата:) И не са ме принуждавали за това
16
Не е посочен 29.10.2013|14:32
децата сами си показват кога са готови,ние просто трябва да сме наблизо за да помагаме, когато прояви желание.
15
Не е посочен 29.10.2013|14:23
Страхотни са съветите!
14
Не е посочен 29.10.2013|14:22
Природата си знае най-добре, не мисля,че трябва да се месим в тази работа.
13
Не е посочен 29.10.2013|13:57
Коланът за прохождане наистина е много странно решение, според мен за ръката на мама е най-добре! :)
12
Не е посочен 29.10.2013|12:45
Не удобрявам коланите, защото все едно сте си вързали домашният любимец и сте го извели на разходка.
11
Не е посочен 29.10.2013|09:45
Детето само показва, кога е готово.
10
Не е посочен 29.10.2013|09:44
Много добри съвети.
9
Не е посочен 29.10.2013|09:41
Има какво да се научи от тази статия.
8
Не е посочен 28.10.2013|19:18
Мисля, че наистина са много полезни съветите .
7
Не е посочен 28.10.2013|18:49
Добра статия, полезна.
6
Не е посочен 28.10.2013|18:36
Така е,всичко си идва с времето.
5
Не е посочен 28.10.2013|18:35
Страхотна статия и много полезна.
4
Не е посочен 28.10.2013|15:38
децата знаят най-добре,когато им дойде времето, не бива да ги насилваме за нищо според мен,нито да сядат, нито да се изправят, природата си знае, разбира се ако имаме сериозно изоставяне е друго,но без проблеми не мисля,че трябва да се насилва този процес.
3
Не е посочен 28.10.2013|14:57
Всяко дете прохожда по различно време, моето тръгна на 10 месеца, дори не сме ползвали особено паяка, защото ми казаха "добре,че като се научи че все някой го държи как ще тръгне да ходи сам" хахаха! и аз се изплаших,викам си няма да проходи,а то взе,че само си тръгна и то толкова рано :)
2
Не е посочен 28.10.2013|14:29
Отдавна го минахме този период, а проходилката започнахме да я използваме много отрано, но всяко дете е различно и прохожда по различно време, майките и татковците трябва да бъдат търпеливи.
1
Не е посочен 28.10.2013|13:24
Полезни са съветите. Аз лично колана за прохождане не съм го ползвала. Не ми беше удобен.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay