Не спите? Това може да попречи на социалния ви живот

Не спите? Това може да попречи на социалния ви живот

Загубата на сън е свързана с почти всичко – от автомобилни инциденти до напълняване. Ново проучване добавя още една последица от недоспиването – самотата. Предполага се, че хората, лишени от сън, се чувстват по-самотни и по-малко социални сред другите хора. 

Изследователите също така установяват, че добре отпочиналите хора, наблюдаващи лишените от сън хора, ги оценяват като по-самотни и по-малко социално желани. Има много проучвания, илюстриращи как лишаването от сън влияе на нашето настроение, енергия, способност да се възползваме от социалните сигнали, поведение на поемане на риск, ентусиазъм, концентрация и т.н.

Мотивация за въздействие, способност да се съсредоточи и да се концентрира върху това, което говорят, способност за ефективно интерпретиране на социалните сигнали, наблюдение на подходящо съдържание, получаване на удоволствие от взаимодействието… всичко това ще бъде нарушено. Нека не забравяме факта, че когато човек е лишен от сън, има силно желание да спи. С други думи, непреодолимото желание за сън, за някой, който се нуждае от него, има предимство пред това да отиде на бар с приятели.

Липсата на сън, често срещано при работници на смени, е огромна причина за проблемите в отношенията им. Тези хора често са принудени да избират между съня и комуникацията с приятели… и двата избора водят до самота. Лишаването от сън може да повлияе на настроението, вниманието и познанието. Лице, лишено от сън, не се чувства добре. То може да няма енергия, необходима за социално взаимодействие. Това може да изисква бдителност за когнитивна обработка на казаното от други хора, четене на езика на тялото им и даване на подходяща обратна връзка.

Интересното е, че хора, които спят добре, избягват хора, които често се лишават от сън, и че самотата става заразна. Хората, които са лишени от сън, просто не са щастливи. Никой не иска да бъде около мрачен човек. Въпреки че сънят е важен и има видими последствия от липсата му, стойността на съня е подценена в обществото ни. Всъщност обществото често вижда съня като признак на слабост. Защо да спиш, когато можеш да правиш нещо? Работата води до повишена производителност, което означава, че ако искате да напреднете, първото нещо, което трябва да жертвате, е сънят.

Но всъщност е точно обратното. Сънят подобрява вниманието, познанието и здравето и може да направи човек по-ефективен и продуктивен.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay