Невероятно любопитни факти за сънищата

Възможно ли е да не сънуваме въобще и кой от двата пола получава по-често оргазъм по време на сън?

Невероятно любопитни факти за сънищата

Сънят е най-лечебното средство срещу умора и стрес. Това е единственото време, в което тялото изпада в абсолютен покой и си набавя нужната енергия. Не случайно поддръжници на източните философии и духовни учения смятат, че той е най-ефикасната медитативна практика за постигне на цялостно развитие на личността - физическо, умствено, духовно и емоционално. От него зависи не само нашето оцеляване, но и здравословното ни психическо и физическо състояние.

Представяме ви втората порция интересни факти за сънищата, които ще ви изумят и с които си заслужава да се похвалите пред приятелите си.

1. Не можем да четем на сън, нито да разпознаваме часа...

2. … но пък по време на сън хората достигат до действителен оргазъм. По интересното обаче е, че при жените подобни явления могат да съпровождат както еротични сънища, така и такива с нееротично съдържание.

Невероятно любопитни факти за сънищата

3. Първоначално значението на думата "кошмар” се свързвало със зъл дух на жена, която обезглавявала хора през нощта, докато спят.

4. Един от най-често сънуваните сценарии е как половинката ни изневерява.

5. Мъжете сънуват много по-често представители на своя пол, отколкото такива на противоположния. Изследвания показват, че близо 70% от героите в сънищата на господата са други господа, докато тези, явяващи се на сън на дамите са с приблизително еднакво съотношение на мъже и жени. Това обяснява друг интересен факт - защо сънищата на мъжете се отличават с много висок процент на агресивност.

Невероятно любопитни факти за сънищата

6. Може да продължите съня си, дори след като сте се пробудили от него. Навярно мнозина от вас имат подобен опит. Ключът към успешното продължение е да не помръдвате от положението, в което се намирате, когато сте се събудили. Така изпадате в състояние на полусън, което трае обикновено до няколко минути.

7. А ако често ви се случва да не помните сънищата си, не си мислете, че не сънувате изобщо. Всеки човек по света сънува. Дори и слепите хора! Съдържанието на техните сънища обаче се предопределя от това, дали зрението е изгубено впоследствие, или липсва още от раждането. Докато първите сънуват различни картини, в сънищата на вторите присъстват предимно цветове и форми. Което съвсем не окачествява техните сънища като скучни или не толкова вълнуващи.

Невероятно любопитни факти за сънищата

8. Лютивите храни могат да доведат до по-дълготрайно запомняне на сънищата - дори и на страховитите.

9. Както най-вероятно сте чували, не всички хора сънуват цветно. Но, ако човек е израснал с черно-бели филми (или телевизия въобще), много по-вероятно е неговите сънища да бъдат лишени от цвят.

10. Едни от най-великите открития в човешката история са провокирани от съновидения. Няколко примера от по-близкото минало са периодичната таблица на Дмитрий Менделеев, шевната машина на Елиас Хоув, идеята за Google на единия от съоснователите му - Лари Пейдж, и много други. Освен това сънят действа като зарядно устройство за креативността ни. Затова, ако искате да сте по-продуктивни, не лишавайте организма си от полагащото му се количество сън.

11. Мозъкът ни е най-активен, когато спим.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook.

26 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay