Нели Павлова пред Novinite.bg: Йога за бременни и може ли сладките изкушения да са полезни

Нели Павлова пред Novinite.bg: Йога за бременни и може ли сладките изкушения да са полезни

Интервю на Михаела Михайлова

Според различни научни изследвания, подкрепени от водещи медицински клиники, практикуването на йога по време на бременност е не само напълно безопасно за майката и плода, но и помага за постигане на психо – физически баланс на бъдещата мама.

Упражненията, които се практикуват позволяват на бъдещата майка да се свърже с бебето, което носи в утробата си, да подготви тялото си за раждането и не на последно място да се справи по-лесно с подутите крака, гаденето, разширените вени, болките в кръста, безсънието и други проблеми, които съпътстват бременността.

Как да започнем да практикуваме йога и може ли сладките неща да са полезни - днес Ви срещаме с Нели Павлова. Тя е йога-инструктор, майка и запален кулинар. Какви са нейните съвети, четете в следващите редове:

Здравей, Нели и благодаря, че откликна на поканата ни да си поговорим за твоята любима йога! Как и кога се запали интересът ти по нея?
Здравейте и благодаря за поканата. Да започна от там, че никога не съм била спортна личност. С йога ме срещна живота след като се върнах от бригада в Америка с наднормено тегло. Нямах никакви очаквания и първото ми впечатление беше, че това е просто стречинг, който ще ми помогне да се раздвижвам и чувствам добре. Е, това мнение бързо се промени след като се отдадох с постоянство на практиките си. Видях, че йога е много повече от това.

Наскоро ти роди, но не спря да се занимаваш с йога. Какви са ползите от нея за бременни и настоящи майки?

Йога в течение на годините се превърна в моя начин на живот, йога всъщност не е само физическите асани, тя помага цялостно да се чувстваме добре, нашето психическо и емоционално състояние, начина, по който гледаме на живота, изборите, които правим всеки ден ни доближават или ни отдалечават от чувството на баланс във всеки един момент. И тъй като, йога ми помага да чувствам в хармония своето тяло,ум и душа, бях сигурна, че по време на бременността и бебенцето ще усети всички ползи, и така ще имам една лека и безпроблемна бременност, каквато всъщност и беше.

Какво е пренатална грижа и защо йогата има значение в това отношение?
Според мен пренаталната грижа с йога е най-доброто решение за всяка жена, която иска да стане майка. Вярвам, че това прекрасно чудо се случва тогава когато психически и физически сме здрави и спокойни, а както споменах йога дава много повече и от това. Осъзнатото дишане, което снабдява всички органи с кислород, всички клетки, подобряването на циркулацията на кръвта, изкарването на токсините по естествен начин, все неща, с които йога помага да бъдем здрави.

Има ли негативни страни на това да практикуваш йога докато си бременна?
Съветвам всяка бременна жена, която иска да практикува йога да се консултира със своя акушер-гинеколог.И ако няма никакви физически неразположения, йога няма да има негативни страни, има пози, които са препоръчителни да се избягват в различните етапи от бременността, давам пример - стойка на глава, обърнати пози.

Дай съвет за бъдещите майки, с коя йога практика да започнат.
Съветът ми е да посещават специални практики - Йога за бременни, вече има толкова много студиа, които преподават този вид практика. Ако бременната не е практикувала до момента съветът ми е да не разчита на онлайн видеа, а да бъде под наблюдение в най-близкото студио, за да извлича максимално ползи от практиката.

Помагат ли ти йога практиката и медитацията в майчинството? Остава ли ти време за тях?

Вярвам, че не трябва да намираме време за себе си, а да създаваме. Вярвам и че всяка една емоция, която изпитвам се отразява на бебето и за това правя всичко възможно да практикувам както вкъщи така и да се включвам в една от практиките в залата ми, която води прекрасната инструкторка Хриси, и която практика е насочена повече към осъзнатост и медитация, защото здрава мама е равно на здраво бебе.

Нели Павлова пред Novinite.bg: Йога за бременни и може ли сладките изкушения да са полезни

Коя е любимата ти йога поза? Промени ли се тя по време на бременността?
Любимата ми йога поза е стойката на глава, и да, за съжаление тя беше първото нещо, което отписах от практиката, вече 11 месеца не съм я практикувала, а скоро очаквам да започна, но знам, че не всичко трябва да бъде на всяка цена, за това се въоръжавам с търпение.

Какво би посъветвала нашите читатели, които сега се запалват по йогата?
Бъдете търпеливи към йога практиката си,а ако не сте, то йога ще ви помогне да станете. Опитайте различни стилове и открийте, кой точно е вашия. Доверете се на практиката, а резултатите няма да закъснеят.

Какво ти нося тя в живота?

Тя ми носи смисъл и възможност да оставям след след себе си, тя е част от моята мисия да бъда полезна и да помагам на хората да се чувствам добре.

Можем ли да отслабнем с йога?
Доста често срещан въпрос, и да, предвид изброените ползи, които изброих за забързване на метаболизма, изкарване на токсините, осъзнато дишане това е напълно възможно както се случи и при мен.Да не забравяме, че всичко това е възможно когато го съчетаем с храна, която дава на тялото полезни вещества и енергия.

Всеки ли може да се занимава с това?
Ще започна от там, че йога е система за личностно развитие чрез усъвършенстване на тялото и съзнание. Всеки, който иска да живее щастлив живот е способен да се занимава с йога.

На прага на празничния сезон сме, а знаем, че ти си и фотограф. В профила ти в инстаграм можем да видим много коледни фотосесии, но кое е твоята страст - йогата или фотографията? 

Както обичам да казвам за мен самата, аз съм кошница от много различни цветя, а именно това, че се занимавам с много различни неща, но винаги стремейки се те да носят стойност и смисъл. Фотографията е моята страст, йогата е моя начин на живот.

Коя за теб е перфектната снимка?
Перфектната снимка е тази, която носи емоция със себе си.

Друга твоя страст е готвенето. Създаваш вкусни и полезни неща. Коя е любимата ти рецепта?
Отново от идеята за един балансиран начин на живот и куп преминати диети се отключи страстта ми към готвеното на качествена и вкусна храна. Любимата ми рецепта е тази, която след себе си остава емоция и наслада.

Цялото интервю можете да видите в Novinite.bg.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay