Нивата на витамин D в кръвта могат да предскажат бъдещи здравословни проблеми

Нивата на витамин D в кръвта могат да предскажат бъдещи здравословни проблеми

При застаряващите хора, нивата на витамин D в кръвта могат да помогнат за разбирането и прогнозирането на бъдещите рискове за здравето - предполагат резултатите от скорошно проучване. Изследването също така предполага, че откритата циркулираща в кръвния поток форма на предшественик на витамин D е по-точен индикатор за бъдещ риск за здравето и заболявания, отколкото често измерваният общ витамин D.

Тъй като дефицитът на витамин D е свързан с множество сериозни здравословни състояния с напредването на възрастта, това проучване предполага, че по-нататъшното изследване на нивата на витамин D и връзката им с лошото здраве може да бъде обещаваща област за по-нататъшни изследвания. Дефицитът на витамин D е често срещан в Европа, особено при възрастни хора. Той е свързан с по-висок риск от развитие на много заболявания, свързани с напредването на възрастта, като сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза.

Има обаче няколко форми или метаболити на витамин D в организма, но общото количество на тези метаболити е най-често използваното за оценка на състоянието на витамин D на хората. 

Прохормона, 25-дихидроксивитамин D се превръща в 1,25-дихидроксивитамин D, който се счита за активната форма на витамин D в нашето тяло. Повече от 99 процента от всички метаболити на витамин D в кръвта ни са свързани с протеини, така че само много малка част може да бъде биологично активна. Следователно, свободните, активни форми могат да бъдат по-добър показател за моментното и бъдещо здраве. 

Д-р Лийн Антонио от университетската болница в Льовен, Белгия и екип от колеги изследвали дали свободните метаболити на витамин D са по-добри прогнози за здравето, използвайки данни от Европейското проучване за стареене на хората, събрано от 1970 мъже, живеещи в общността, на възраст между 40 и 79 години , между 2003 и 2005 г. Нивата на общия и свободния метаболит на витамин D са сравнени с текущото им здравословно състояние, като се взимат предвид потенциално объркващи фактори, включително възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене и други. Общите нива както на свободните, така и на свързаните метаболити на витамин D са свързани с по-висок риск от смърт.

Въпреки това, само свободният 25-хидроксивитамин D е предсказвал бъдещите здравословни проблеми, а не свободният 1,25-дихидроксивитамин D.

Д-р Антонио обяснява: "Тези данни допълнително потвърждават, че дефицитът на витамин D е свързан с отрицателно въздействие върху общото здравословно състояние и може да предскаже по-висок риск от смърт."

Тъй като това е наблюдателно проучване, причинно-следствените връзки и основните механизми остават неопределени. Също така не било възможно да се получи конкретна информация за причините за смъртта на хората в проучването, което може да е объркващ фактор.

"Повечето проучвания се фокусират върху връзката между общите нива на 25-хидроксивитамин D и свързаните с възрастта заболявания и смъртност. Тъй като 1,25-дихидроксивитамин D е активната форма на витамин D в нашето тяло, е по-силен предиктор за болести и смъртност. Също така се обсъжда дали трябва да се измерват общите или свободни нива на витамин D", казва д-р. Антонио.

Източник: ANI

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay