Нова опасна "диета" набира скорост!

Отслабване с Оземпик: защо това е опасно

Нова опасна "диета" набира скорост!
pixabay

Само в ТикТок има над три милиона видеопубликации по темата: за това как да си инжектирате в корема седмичната доза Оземпик, какви успехи в отслабването можете да постигнете или какви са възможните странични ефекти.

Какво се знае за Оземпик

Оземпик се произвежда от нидерландската фармацевтична компания Novo Nordisk и е медикамент, който се получава само с рецепта. В Европа и САЩ той е одобрен за лечение на диабет при възрастни. Препаратът стимулира производството на инсулин в организма и потиска усещането за глад, тоест - кара ни да ядем по-малко.

Изследвания показват, че пациентите губят средно по 15 процента от теглото си. Затова в САЩ много лекари са започнали да предписват Оземпик и срещу затлъстяване, посочва германската обществено-правна медия АРД. Без съответната медицинска застраховка дозата за един месец в САЩ излиза около 1000 долара.

Професорката от Харвард Каролин Аповиан, която работи и като лекарка в Бостън, посочва, че лекарството помага и срещу двете заболявания, тъй като затлъстяването причинява диабет.

Рисковете на слабеенето с Оземпик

Експерти обаче предупреждават, че когато лекарството не се използва по предназначение, то носи рискове - особено за онези хора, които просто искат да отслабнат малко. АРД цитира Андрес Акоста от клиника в Минесота, който казва, че препаратът не е тестван за това: "В края на краищата не знаем какво правят тези лекарства с тялото ви, ако нямате заболяване", казва той.

Според Акоста най-честите странични ефекти са гадене и повръщане, запек, диария и рядко панкреатит. От Американската агенция по храните и лекарствата посочват, че Оземпик също така увеличава риска от рак на щитовидната жлеза. 

Вече има дефицит на лекарството

Експертът по затлъстяване Акоста обръща внимание и на друга опасна последица от Оземпик манията: вече са се появили имитиращи продукти, които се предлагат евтино в интернет. Това са непроверени и недоказани препарати, които крият и опасност от заразяване с бактерии и увеличават риска от инфекции. "Това може да причини и смърт", категоричен е експертът, цитиран от АРД.

Междувременно търсенето на Оземпик е нараснало дотолкова, че диабетици вече срещат трудности да си го набавят. В много аптеки в САЩ лекарството просто липсва.

Източник

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay