Някой поръчвал ли е "висящо кафе"?

Една благородна инициатива, която стигна и до България

Някой поръчвал ли е "висящо кафе"?

Една история обиколи фейсбук през последните дни. Историята за "висящото кафе”. Тя ни трогна и затова решихме да я споделим с вас, в случай, че все още не сте попаднали на нея:

"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:

- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".

Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:

- Какви са тези "висящи" кафета?

Отговаря ми:

- Почакай и ще разбереш.

След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:

- Трите са за нас, а четирите "висящи".

Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:

- Имате ли "висящо" кафе?"

Краткият разказ е създаден от италианския поет и сценарист Тонино Гуера, който описва какво се е случило на него, Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Той всъщност разкрива повече за благотворителна практика, появила се в Неапол.

Схемата е проста, но работи безотказно: хората предварително плащат кафето на някой, който няма пари за топлата напитка, но пък има нужда да опита вкуса й. Той пък, чрез кодов въпрос от типа "Някой поръчвал ли е "висящо кафе?” разкрива пред персонала на заведението, че джобовете му са празни.

Впрочем тази практика непознати да подаряват кафе на хора в неравностойно положение е разпространена в много страни по света. А сега е ред и на българите да покажат, че могат да дават, без да получават.

Днес, 22 март 2013, бе създадена фейсбук група "Висящо кафе” в България”, която има за цел да обедини повече хора около идеята. За по-малко от два часа тя събра 500 последователи.

Предстои да видим дали идеята е приложима на нашите географски ширини. Освен благородни люде, за целта ще е необходим и честен персонал, който няма да си прибира сумите, оставени за кафета, като бакшиш.

Изразените мнения в страницата на инициативата са доста противоречиви. Някои с чувство за хумор предлагат да има "висяща цигара" към кафето или "висяща баничка" за закуска. Други пък гледат скептично на възможността заведенията в България да се съгласят да участват. Трети се интересуват дали ще се издава касов бон за висящите кафета и как доброжелателите ще бъдат предпазени от измами.

Въпросите са много, но начинът е само един - трябва поне да се опита. Организаторите в момента разработват стикер, който да бъде залепен на вратата на заведенията, включили се в инициативата. Сега остава само да се намери първото място, което съвестно ще дава възможност на посетителите да платят висящо кафе - малък подарък за някой беден непознат.

Ако искате да научавате още трогателни истории, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

232 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 27.03.2013|14:39
все още не съм но мисля скоро да го направя , мисля че е супер благородно да помогнеш на човек изпаднал в немотия,та те нямат и една малка частица от това с което ние разполагаме
10
Не е посочен 26.03.2013|14:37
на площад славейков има заведение за бързо хранене на макдоналд ако не се лъжа. там преди две-три години се навърташе една бедна старица и просеше. беше зимата когато я видях за пръв път. беше боса, краката и бяха лилави от студ. помоли ме за 5 или 10 ст за хляб. купих и сандвич и я настаних на една маса да хапне и да се постопли. персонала реагира мигновенно и натири нещастната женица на улицата. вдигнах луд скандал за чудовищното отношение ама кой да чуе. та за какви 2-3-5 висящи кафета става въпрос като живееме сред изроди?
9
Не е посочен 25.03.2013|11:43
Все още не съм си поръчва, но ще го направя при първа възможност!
8
Не е посочен 22.03.2013|20:02
в БГ са висящите дела а висящи кафенца отдавна си ги ползваме всеки по заможен има по беден приятел няма нужда да го търси дълго
7
Не е посочен 22.03.2013|19:54
СТрахотна идея, но у нас може да се опорочи тотално, до колкото ни познавам нас българите, по-скоро бих приветствала идеята за висящ хляб или пък кисело мляко.
6
Не е посочен 22.03.2013|18:46
И аз го четох. Идеята не е лоша, но не е за Бг.
5
Не е посочен 22.03.2013|17:31
Страхотна идея наистина! Така един вид хората, които нямат достатъчно средства ще могат малко да се поглезят.
4
Не е посочен 22.03.2013|17:20
радвам се че и в България има такава практика
3
Не е посочен 22.03.2013|17:19
чудесна благотворителна инициатива
2
Не е посочен 22.03.2013|17:18
За мен три висящи кафета моля
1
Не е посочен 22.03.2013|16:42
О да това го четох днес във фейсбук
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay