Няколко неща, които ще се случат с тялото ви, ако качите няколко излишни килограма (1-ва част)

Няколко неща, които ще се случат с тялото ви, ако качите няколко излишни килограма (1-ва част)

Излишните килограми всъщност имат голямо влияние върху здравето. Качването на няколко килограма за една година може да изглежда безобидно, но всъщност излишните килограми имат сериозни последици за здравето. Вкусовите рецептори на хората с надномерно тегло не работят правилно. Те са по-склонни да бъдат депресирани, както и са по-застрашени от проблеми със сърцето.

Ето още няколко последствия от излишните килограми:

1. Усещането за вкус се притъпява и сте по-склонни да преяждате

Проучванията показват, че затлъстяването намалява вкусовите ни рецептори с 25%. Това кара хората да консумират още повече храна, тъй като се опитват да усетят същия богат вкус, както преди от любимите си ястия.

2. Пристъпите на мигрена стават по-чести

Наддаването на тегло повишава шансовете ви за внезапно главоболие. Според Американската фондация за мигрена, хората със затлъстяване страдат от хронични мигрени по-често от други. Важно: Затлъстяването не причинява мигрена, но е рисков фактор.

3. В кръвта ви се събира повече холестерол

Вашето тяло се нуждае от холестерол за изграждане на здрави клетки, но високите нива нахолестерол могат да повишат риска от сърдечни заболявания. Наддаването на тегло повишава риска от натрупване на мазнини в кръвоносните ви съдове. Мастните отлагания затрудняват движението на кръвта в артериите и намаляват притока на кръв към мозъка ви. Това увеличава риска от инфаркт и инсулт.

4. Може да се чувствате по-депресирани с всеки изминал ден

Според изследванията има силна връзка между депресията и наддаването на тегло. Наддаването на тегло има психологическо въздействие и това причинява депресия, особено сред жените. Друго проучване показва, че хората с наднормено тегло имат 55% по-голям риск от развитие на депресия по време на живота си в сравнение с други хора.

5. Може да имате проблеми със зачеването

Една от най-опасните последици от излишните килограми за една жена е повишеният риск от безплодие. Допълнителната мастна тъкан води до хормонален дисбаланс. Това засяга менструалния цикъл на жената и качеството на яйцеклетките. В резултат на това зачеването се случва много по-трудно.

6. Мускулите ви стават възпалени и болезнени

Увеличаването на теглото води до недостиг на витамин D, важен елемент, който помага на организма да абсорбира калция и да стимулира растежа на костите, спомага за лечението на автоимунни заболявания, рак и хронична болка и се бори с депресията. Хората с дефицит на витамин D изпитват мускулни болки на много места. Може би си мислите, че получавате достатъчно витамин D чрез добавки и слънчева светлина, но той може да се разрежда в допълнителната мастна тъкан.

7. Започвате да хъркате силно през нощта

Може да си мислим, че когато наддадем тегло, то се отлага само в някои области на тялото ни, но всъщност се разпределя в цялото тяло. То също се появява близо до гърлото и областта на шията и води до стесняване на въздушния проход. В резултат на това човек започва да хърка наистина силно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay