Няколко ситуации, в които трябва да си държим езика зад зъбите

Няколко ситуации, в които трябва да си държим езика зад зъбите

Да знаете какво да кажете е важно, но наистина важно е да знаете кога да замълчите. Следващият път, когато сте ядосани и искате да кажете нещо на някого, първо помислете. Добре е да слушате повече, отколкото да говорите и има ситуации, в които е много добра идея да си държите езика зад зъбите. Ето няколко такива ситуации:

1. Ако това, което ще кажете, ще ядоса другия човек

По време на спор е добре да слушате внимателно какво казва другия човек. Хората често в яда си казват неща, за които съжаляват. Преди да отвърнете или да кажете нещо, помислете в рамките на 5 секунди, за да съберете и подредите мислите си преди да се изкажете. Ако искате да прекратите спора, а не да го задълбочавате, можете да опитате с утвърждение, а не с възражение, за да предотвратите по-сериозен конфликт.

2. Ако самите вие ще се ядосате повече

Когато разговорът е безсмислен и само поражда негативни емоции, без да достигате до някакво решение, по-добре просто го прекратете. Това важи и за ситуации, в които просто човекът отсреща не желае да ви изслуша и отказва да приеме мнението ви. По-добре е да прекратите спора, защото в противен случай ще се ядосате още повече.

3. Ако искате да коригирате нечия грешка

Дори ако единственото ви намерение е да помогнете, не поправяйте никого, особено ако не го познавате много добре. 

4. Ако ще обидите някого

Често се случва неволно да обидим някого с изказванията си. Ако не сме сигурни как ще бъде прието това, което ще кажем, е по-добре да замълчим.

5. Ако говорите, само за да говорите

Никой не обича празните приказки. Има едно много важно правило: говорете само тогава, когато имате какво да кажете. Ако думите ви няма да дадат информация, да развеселят някого или просто нямат никакъв смисъл, задръжте ги за себе си.

6. Ако ще въвлечете друг човек в разговора

С други думи, ако ще кажете някаква клюка. Ако знаете нечия тайна, не бива да я споделяте с други хора, дори много да ви се иска. Никога не минавайте с номера "Ще ти кажа нещо, но не казвай на никого". Ако знаете нечия тайна, вие сте длъжни да я пазите.

7. Ако другият човек се опитва да ви тормози или е груб и невъзпитан

Общуването с такива хора е трудно и най-доброто решение, което можете да вземете, е да замълчите. Хората казват "Накажи глупака с мълчание" и има много истина в този израз.

8. Ако ще нараните нечии чувства

Особено важно е да избягвате да коментирате неизбежни факти за някого. Няма начин да знаете доколко вашите забележки ще навредят на другия човек. Просто е, ако нямате нещо хубаво да кажете, изобщо не казвайте нищо.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay