Оставях телефона си всяка вечер в различна стая, това промени живота ми

Оставях телефона си всяка вечер в различна стая, това промени живота ми

Обичам да мисля, че се справям доста добре с психичното си здраве. Тренирам редовно, храня се здравословно (през повечето време), разхождам се на чист въздух, имам хобита, които ми харесват и т.н. Но за както много други, 2020 беше странна година, а с това се появиха и доста проблеми с психичното ми здраве, с които преди не съм се сблъсквала.

Изключително щастлива съм, че работя от вкъщи сред продължаващата пандемия. Когато преминахме към дистанционна работа, всички ние си мислехме, че това ще е временно, двуседмично нещо. Почти година по-късно и аз съм много благодарна, че все още имам работа. Но преместването на няколко метра от спалнята ми до бюрото ми всеки ден има и своите минуси. Балансът между професионалния и личния живот може лесно да се наклони твърде силно към работата, особено след като не е нужно да пътувате до и от офиса, така че защо да не останете онлайн още малко и да свършите още няколко неща, нали?

Неправилно. Непрекъснато се взирах в екран от момента, в който се събудих до момента, в който си легнах. Когато не работех, преглеждах социалните медии и натрапчиво консумирах обезпокоителни новини. Докато гледах филм или телевизионно предаване, непрекъснато се усещах, че гледам към телефона си.

Скоро осъзнах, че се чувства тъжна и притеснена постоянно. Изтрих голяма част от приятелите си онлайн, включително членове на семейството ми, които не ми носиха радост. Нарочно оставях телефона си в друга стая, докато заспя. Опитвах се да спра да работя в часа, в който свършва работното ми време и да се наслаждавам на останалата част от деня. Отдалеченият достъп до телефона ми ме накара да го забравя. Не се разсейвах и си казвах, че ако наистина се случва нещо спешно, на работа или в семейството, телефонът ще звънне. Нищо не е толкова важно, колкото собственото ми психично здраве.

Щом започнах да правя това, се почувствах хиляди пъти по-добре. Това беше толкова просто, а промени толкова много. Вместо да бъда погълната от ужасни новини, неща и хора в социалните мрежи, за които дори не ми пукаше, аз изпълвах живота си с неща, на които се радвах. Сега се информирам за новините достатъчно, за да знам какво става, но не се опитвам да търся повече информация. Трябваше да се науча да отделям действителните и стойностните новини от целия шум, който идва с тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay