От Одри Хепбърн до Бионсе: Кратка история на жълтия диамант Тифани

От Одри Хепбърн до Бионсе: Кратка история на жълтия диамант Тифани

Жълтият диамант Тифани е едно от най-емблематичните бижута в историята на модата. Южноафриканският диамант е открит за пръв път в рудниците Кимбърли в страната през 287,42 карата груб камък, а по-късно е закупен от основателя на Tiffany & Co. Чарлз Луис Тифани през 1878 г. за 18 000 долара (с приблизителна стойност от 30 милиона долара днес). Като едно от най-големите открития на скъпоценни камъни през 19 век, диамантът Тифани помогна да се определи марката като диамантен авторитет през последните 100 години. През цялата обширна история, диамантът е носен само от четири известни жени - Одри Хепбърн, Е. Шелдън Уайтхаус, Лейди Гага и Бионсе Ноулс.

От Одри Хепбърн до Бионсе: Кратка история на жълтия диамант Тифани

След като е закупен от Тифани, грубият камък от 287,42 карата е изпратен в Париж, за да бъде изрязан във форма на възглавница от 128,54 карата под надзора на главния гемолог на бижутерската компания д -р Джордж Фредерик Кунц. Полученият брилянтен диамант се гордее с 82 фасета и размер 1 инч ширина и седем осми инча височина, според Tiffany & Co.

Първият човек, носещ диаманта Тифани на публично място, била американската светска личност г -жа Мери Уайтхаус на бала на Тифани, на 13 юли 1957 г. Балът на Тифани бил проведен от Обществото за опазване на Нюпорт за набиране на средства за възстановяване на сгради от 17-ти и 18-ти век в окръга. Tiffany & Co. спонсорира бала и заема диаманта Tiffany за случая, който да бъде носен от г -жа Мери Уайтхаус, съпруга на американския дипломат Едуин Шелдън Уайтхаус.

Докато Уайтхаус бил първият човек, който носел диаманта Тифани публично, героинята на Одри Хепбърн в "Закуска в Тифани" (1961 г.) затвърди мястото на жълтия диамант в модната история. За популяризирането на модния филм, диамантът е поставен в огърлица от розова лента от френския дизайнер на бижута Жан Шлумбергер, за да бъде носен от Хепбърн на рекламни снимки. След смъртта на Шлумбергер през 1987 г. диамантът е поставен в една от дизайнерските брошки "Птица на скала", докато не беше носен от Лейди Гага, за да приеме наградата за най-добра оригинална песен на Оскарите през 2019 г.

От Одри Хепбърн до Бионсе: Кратка история на жълтия диамант Тифани

След реда на Лейди Гага на Оскарите, тя сподели историята на онази вечер в шоуто на Греъм Нортън. "Тръгвам си с диаманта и не казах на никого, а Тифани започна да полудява", спомня си Гага, споделяйки, че е отишла да се мотае с Мадона. "И тогава си тръгнах и наистина исках да отида до Тако Бел, а изведнъж колата беше спряна от охраната на Тифани и диамантът беше много учтиво свален от врата ми."

Реплика на диаманта беше носена на следващата година от героинята на Гал Гадот Линет Риджуей-Дойл в промоционалните изображения на "Смърт край Нил" през 2020 г., чиято дата на излизане бе отложена през 2022 г., заради пандемията. По-малко впечатляваща имитация на огърлицата е носена и от героинята на Кейт Хъдсън Анди Андерсън в романтичната комедия от 2003 г. "Как да разкараш гаджето за 10 дни".

Към 2021 г. Бионсе Ноулс е четвъртият човек и първата чернокожа жена, носеща диаманта Тифани за кампанията на марката "About Love" с участието на съпруга си Джей Зи и рядка картина на Баскиат. В кампанията Бионсе отдава почит на героинята на Хепбърн, Холи Голайтли от "Закуска в Тифани", като носи подобна черна рокля Givenchy, с черни ръкавици и разрошена прическа, която Лейди Гага също възпроизвежда на Оскарите през 2019 г.

От Одри Хепбърн до Бионсе: Кратка история на жълтия диамант Тифани

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay