Откъде произлиза митът за петък 13-и?

Откъде произлиза митът за петък 13-и?

Що се отнася до лошия късмет, едва ли има суеверие, което да е толкова разпространено в западната култура, колкото това за петък 13-и. Подобно на пресичането на път от черна котка и счупването на огледало, представата за случка или ден, който може да донесе нещастие, е дълбоко вкоренена - дори ако вярващите не могат да обяснят напълно защо.

Съществува дори термин, който описва ирационалния страх от датата: параскевидекатриафобия - специализирана форма на трискайдекафобия, страх от числото 13.

Според нашият григориански календар 13-то число от всеки месец е малко по-вероятно да се падне в петък, отколкото всеки друг ден от седмицата. Това обаче не е универсално суеверие: в Гърция и испаноговорящите страни вторник 13-ти се смята за ден на лош късмет, докато в Италия петък 17-ти се посреща със страх.

Откъде произлиза митът за петък 13-и?

Откъде произлиза суеверието?

Подобно на много суеверия, които са се развили с времето и в различните култури, трудно е да се определи точният произход на петък 13-ти. Това, което знаем обаче, е, че както петъкът, така и числото 13 са били смятани за нещастни в някои култури през цялата история. В книгата си "Изключителен произход на ежедневните неща" Чарлз Панати проследява концепцията за прокълнатото число назад към скандинавската митология, когато Локи, богът на пакостите, разбива портата във Валхала, като броят на присъстващите богове достига 13. Измамен от Локи, слепият бог Ходр бива примамен да застреля своя брат Балдер, богът на светлината, радостта и доброто, със стрела с връх на имел, убивайки го моментално.

От Скандинавия, суеверието се разпространило на юг в цяла Европа, като се установило по Средиземноморието в началото на християнската ера. Именно тук обезпокоителната сила на числата бива циментирана чрез историята за Тайната вечеря, на която присъстваха Иисус Христос и неговите ученици на Велики четвъртък. 13-ият и най-скандален гост, който пристига, Юда Искариотски, е ученикът, който предава Иисус, което води до разпването му на Разпети петък.

В библейската традиция концепцията за нещастните петъци се простира дори по-далеч от разпъването на кръста: петък е денят, в който Адам и Ева ядат забранения плод от Дървото на познанието; денят, в който Каин убива брат си Авел; денят, в който храмът на Соломон е съборен и денят, в който Ноевият ковчег отплава при Великия потоп.
Едва през 19-ти век обаче петък 13-ти става синоним на нещастие: както обяснява Стив Руд в "Ръководството на пингвините за суеверията на Великобритания и Ирландия", комбинацията от петък и числото 13 е викторианска измислица. 

А възможно ли е да носи късмет?

Ако се задълбочим, ще открием и доказателства, че както петъците, така и числото 13 отдавна са смятани за предвестник на късмет. В езически времена, например, се е смятало, че петък има уникална връзка с божественото женско начало. Първата следа всъщност може да се намери в името на делничния ден петък, което произлиза от староанглийски и означава "ден на Фриг". Както кралицата на Асгард, така и могъщата богиня на небето в скандинавската митология, Фриг (известна още като Фригга) се свързва с любовта, брака и майчинството.

Фриг дава защита на домовете и семействата, поддържа социалния ред и плете съдбата. Тя също притежава изкуството на пророчеството и може повлияе плодородието. От друга страна, Фрейя, богинята на любовта, плодородието и войната, с която Фриг често е свързвана, е надарена със силата да прави магия, да предсказва бъдещето и да определя кой ще умре в битки. Митовете разказват, че тя язди колесница, теглена от две черни котки. Тези богини са били почитани широко в цяла Европа и поради тези асоциации петък се е смятал за щастлив ден за брак от норвежците и тевтонците.

Откъде произлиза митът за петък 13-и?

Междувременно числото 13 отдавна е смятано за знаково число от предхристиянските култури, почитащи богините, поради връзката му с броя на лунните и менструалните цикли, които се случват в една календарна година. Плодовитостта е била ценена в езически времена и произведенията на изкуството често са свързвали менструацията, плодовитостта и фазите на луната.

В наши дни:

Днес, разбира се, петък 13-ти все още преследва западното въображение. Но много хора не обръщат внмание на тази дата и сппоред тях лошият късмет е само в главите ни. Сама Тейлър Суифт, която е една от най-успешните изпълнителки в световен мащаб често среща числото 13 в своя живот.

"Родена съм на 13-ти. Станах на 13 в петък, 13-ти. Първият ми албум стана златен за 13 седмици. Първата ми песен номер 1 имаше 13-секундно интро. Всеки път, когато Спечелихпечеля награда, съм седнала или на 13-то място, на 13-ти ред, на 13-та секция или на ред М, което е 13-та буква. По принцип, когато се появи 13 в живота ми, това е нещо хубаво.", казва тя пред MTV през 2009 г.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay