Ползи за здравето от прегръдката

Една обикновена прегръдка от приятел или любим човек е достатъчно мощно средство, което може да повдигне настроението ви, когато сте потиснати.

Ползи за здравето от прегръдката

Прегръдката на близките ви по случай щастливи поводи също може да удвои радостта и да внуши чувство на увереност. Това е знак за любов и привързаност. Прегръдката има толкова много ползи за здравето. Ето кои са те:

Действа като натурално средство за облекчаване на стреса. Изследвания твърдят, че прегръдката от лице, на което имате доверие, може да действа като ефективно средство за оказване на подкрепа. Също така увеличаването на честотата на прегръдките може да бъде ефективно средство за намаляване на стреса.

Повишава имунната система. Когато прегръщате някого, натискът, упражняван върху гръдната кост, създава емоционален заряд. Това активира чакрите, което от своя страна помага на тимусните жлези. Тази жлеза е отговорна за регулирането на производството на бели кръвни клетки в тялото, поддържайки ви здрави.

Изгаря калории. Може да ви се струва невероятно, но прегръдката на онези, които обичате, ви помага да изгорите около 12 калории. Това означава, че всеки път, в който прегръщате някого, горите калории.

Облекчава мускулното напрежение. Прегръдката освобождава напрежението в тялото, като се бори с болката, както и подобрява кръвообращението. Тя дори насърчава притока на кръв в меките тъкани, което помага за отпускане на напрегнатите мускули.

Спомага за доброто състояние на мозъка и паметта ви. Хормон, наречен окситоцин, се освобождава в кръвта, когато прегърнете любим човек. Това помага за подобряване на паметта. Не само това, но и стимулира нервната система, което ви помага да постигнете добър баланс между активност и спокойствие.

Намалява кръвното налягане. Винаги, когато прегърнете някой близък, нивата на окситоцин се покачват. Този хормон е много важен за намаляване на кортизола в организма, като по този начин понижава нивата на кръвното ви налягане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay