Правилният начин да приготвите правилно чашата си с кафе

Правилният начин да приготвите правилно чашата си с кафе

Има много противоречия сред здравните експерти по отношение на консумацията на кофеин. Според науката пиенето на кафе има няколко ползи за здравето. В същото време не може да се отрече, че има потенциал да причини отрицателни въздействия върху здравето ни. Кафето ви помага да останете нащрек, подобрява настроението ви, нивото на концентрация и повишава ефективността на мозъка ви. 

Да, правилно прочетохте! Може да сте професионалист в приготвянето на любимата си чаша кофеин, но нещата лесно могат да се объркат, ако не сте предпазливи. Как кафето е полезно за мозъка ви? Кафето съдържа кофеин, който влияе върху централната нервна система чрез взаимодействие с аденозиновите рецептори. Когато кофеинът се свързва с тези неврорецептори, той стимулира централната нервна система, карайки ви да се чувствате бдителни. Изследванията показват, че кофеинът може да засили мозъчната функция в краткосрочен план. Може да подобри настроението, вниманието, способността за учене, времето за реакция и други умствени функции.

Но какво може да сведе до минимум ползите от кафето?

Прекомерният прием

В идеалния случай човек не трябва да пие повече от 2 чаши кафе на ден. Излизането отвъд това може да доведе до коремна болка, гърчове, повишени нива на кръвно налягане, неравномерен или ускорен сърдечен ритъм и намален приток на кръв към сърцето. Всички тези фактори с течение на времето могат да окажат влияние върху здравето ви. Също така може да повиши нивото на тревожност, безсъние и да ви накара да се чувствате уморени през цялото време.

Прекомерното подслаждане

Рафинираната захар съдържа само калории и нула хранителни вещества. Ако вече сте зависими от кофеина и добавяте твърде много захар към кафето си, проблемът е налице. Прекомерният прием на захар може да доведе до енергиен срив, да увеличи риска от затлъстяване и дори диабет. Опитайте се да консумирате по-малко захар и, ако е възможно, заменете я със здравословни алтернативи на подсладители.

Прием на кофеин след 14 часа

Кафето е една от най-популярните напитки по целия свят. Когато се чувстваме мудни или уморени, просто посягаме към чаша кафе за незабавна енергия и бдителност. Но пиенето му след обяд може да попречи на съня ви и да ви държи будни до късно през нощта. Безсънието може да има няколко странични ефекти върху вашето здраве и дори може да повлияе на функционирането на мозъка ви. Ако искате да пиете кафе след обяд, вземете безкофеиново кафе. То съдържа по-малко кофеин в сравнение с обикновената ви чаша кафе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay