Празнично: 28 кабинета за безплатни ХИВ изследвания работят по повод 14 февруари

Безплатни ХИВ изследвания на Св. Валентин

Празнично: 28 кабинета за безплатни ХИВ изследвания работят по повод 14 февруари
Mrloz | Dreamstime.com

Освен Деня на отворените врати в Александровска болница, има още 28 кабинета в цялата страна, които провеждат безплатно и анонимно изследване за ХИВ по повод Деня на влюбените - 14 февруари. Сред тях са както 19-те постоянно действащи кабинета, така и 9 временни, които са активни специално заради Свети Валентин.

 

Кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ играят основна роля в превенцията на СПИН у нас. Над 60% от новорегистрираните случаи на заболяването са открити в тях или от неправителствените организации, които работят с уязвимите групи по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

 

Над 42% от изследваните и консултираните през 2010 г. са млади хора, на възраст 16-29 години, а 20% са между 16 и 18 години. За съжаление, над 55% от всички изследвани у нас споделят, че са правили секс без презерватив. Рисковото сексуално поведение е един и от основните рискови фактори за инфектиране с вируса на ХИВ.

 

Броят на официално регистрираните серопозитивни лица до момента у нас е 1 291, като 20 от тях са установени през тази година. От новорегистрираните случаи - 16 са мъже и 4 са жени. Средната възраст е 35 г., а 30% от заразените са младежи между 23 и 29 години. Според пътя на инфектиране и през 2011 г. се очертават две особено уязвими групи: данните показват, че 9 от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а четирима мъже са имали сексуални контакти и с мъже.

Разпределението по региони показва, че най-голям брой са регистрираните нови случаи в София град – 10, а в Пловдив, Пазарджик, Варна и Разград от 1 до 3.

 

Столичната организация на БМЧК се присъединява, като организира АНТИСПИН кампания, под наслов "Пази любовта отговорно". Събитието ще бъде от 11.30 часа, в "THE MALL" (на бул. "Цариградско шосе" 115), а домакините са и партньори на БМЧК. Инициативата има за цел да повиши по интерактивен начин информираността на обществото за начините за предаване и предпазване от ХИВ. Акцията ще започне с разпространение на информационни материали, любовни послания, викторини, "ходещи сърца” и фотоизложба.

 

След 17 ч. клиентите на търговския център ще могат да участват в много игри с награди и да се забавляват с музикално-сценичната програма. На място ще бъде разположена и лаборатория за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Всички посетители ще имат възможност да се включат като съавтори на обща любовна история, в която всеки ще допълва сюжета.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
- Скъпааа, прибрах сеее! Ммм, как вкусно мирише. На пържолки?- Не е от нас!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти