Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф

Джими Нелсън обикаля цял свят, за да може след време поне фотографиите му да напомнят за невероятните племена, които са съществували

<p>Екзотичните племена от островите Вануату в Тихия океан строят своите селища от близо 500 години пр. Хр. По-късно пътешественици от Папуа Нова Гвинея колонизират архипелага. През вековете следват и други миграции. В момента всяко от населените островчета си има собствени обичаи, традиции и език. Танците са особено важна част от културата на цялата държава.</p>

Екзотичните племена от островите Вануату в Тихия океан строят своите селища от близо 500 години пр. Хр. По-късно пътешественици от Папуа Нова Гвинея колонизират архипелага. През вековете следват и други миграции. В момента всяко от населените островчета си има собствени обичаи, традиции и език. Танците са особено важна част от културата на цялата държава.

Благородно завиждаме на този човек! За таланта, за достойните му интереси и за размаха, с който им се посвещава.

Джими Нелсън се възхищава от начина на живот и чистите междучовешки отношения, характерни за традиционните общества. Докато природозащитниците се борят да насочат вниманието ни към застрашените от изчезване животински видове, прекрасният фотограф засяга още една изключително важна тема. Той ни напомня, че някои "видове" хора също са застрашени от изчезване.

Някой ден, и той за съжаление едва ли ще закъснее, само фотографиите ще ни напомнят за колоритните традиции на тези хора. Вижте за какви впечатляващи племена от цял свят става въпрос. А ако жаждата за знания ви тегли да търсите още и още, можете да посетите и богатата ни на информация галерия. Там сме показали и други племена, които няма да намерите в текста. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Химба 
Това древно племе от високи, стройни и величествени пастири умее да оцелява в най-суровите условия на планетата. От XVI век насам, коренните жители на Северна Намибия обитават разпръснати из региона села. Начинът им на съществуване устоява на войни и суша, без да се променя. Всеки член на племето принадлежи към два клана, този на бащата и този на майката, а браковете се уреждат с цел равномерно разпределяне на богатството. Водачът, обикновено възрастен дядо, отговаря за спазването на установените правила. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Мурси 
Това номадско племе живее в Източноафриканската рифтова долина. Заради голямата суша, мурсите трудно могат да се изхранват посредством фермерство и животновъдство. Установяването на националните паркове е ограничило достъпа им до необходимите природни ресурси. Дълго време икономиката им представлява натурална размяна и споделяне на благата. Това обаче се променя с идването на туристите, които предлагат пари срещу снимки. Мурсите продължават да се смятат за едно от най-примитивните племена в долината. Жените са известни с това, че носят своеобразни глинени чинийки в долната си устна.

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Казаците 

Много от тях вече са се установили на едно място, но все пак има и такива, които още водят полуномадски начин на живот. Кръстосват със стадата си планините и долините за Западна Монголия. Практикуват древното изкуство на лова с обучени златни орли. Няколко пъти годишно семействата се местят от едно сезонно селище в друго. Те все още вярват в предислямските култове към небето, предците, огъня и свръхестествените сили на добри и лоши духове. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Хули 
И до ден-днешен, над 3 милиона души от населението на Папуа Нова Гвинея, живеят в тамошните планини. Коренните жители представляват най-впечатляващата в света смесица от различни племена. Много от тези интересни общества се занимават с дребни междуплеменни конфликци от хилядолетия. "Воюват за земя, прасета и жени", както казва Джими Нелсън. Хулите са най-голямото племе на острова. Те полагат големи усилия, за да придобият воините възможно най-страховит вид. Освен боята по лицето и огромните перуки, се включват и брадви с животински нокти.

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Асаро - "хора от кал" 
Все още се намираме в Папуа Нова Гвинея. Легендата разказва, че когато планинските "хора от кал" за първи път се срещнали със западняци в средата на XX век, били принудени да се скрият от врага във водите на река Асаро. След залез слънце започнали да излизат обратно на брега. Нашествениците ги видели покрити с кал и ги помислили за духове. Оттогава асаро не спират да се мажат и да носят маски, за да поддържат илюзията и да плашат останалите племена. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Гаучосите 
Интересните конници водят номадски и пъстър начин на живот. Започват да се скитат из пампасите на Южна Америка още през XVII век. Думата "гаучо" се е използвала за описание на свободния дух, който не може да бъде разделен от своя кон и своя нож. С течение на времето и модернизацията в тази част от света, за гаучосите остава все по-малко пространство. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Мустанг 
Не става въпрос за коне, нито за автомобили. А за една от последните истински тибетски култури, която е оцеляла до днес, но също е на път да изчезне. Някогашното кралство Ло (или Мустанг) се свързва религиозно, културно и исторически с Тибет, но в политическо отношение в момента е част от Непал. До 1991 година хора от други народи не са били допускани в пределите на кралството. Жителите са силно религиозни - многобройните манастири, заедно с постоянните молитви и фестивали, свидетелстват за това. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Хуаорани 
От поне хилядолетие те населяват амазонските дъждовни гори на Еквадор. Чак до 1956 година не са имали какъвто и да било контакт с външния свят. И това им личи - все още си ходят съвсем голички, едвам прикрили половите си органи.  

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Короваи 
Те живеят в планинските региони на Папуа Нова Гвинея и не са по-цивилизовани от гореописаните хуаорани. До началото на 70-те на миналия век короваите са си мислели, че са единствените човешки същества на планетата. Мъжете дори не носят "котека" - характерната за онази част от света торбичка за пениса. Вместо това го "скриват" в скротума и завързват отгоре листо. Примитивният народ живее в къшички по дърветата. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Самбуру 
Хората от племето населяват земи в Северна Кения - там, където подножието на планината Кения се слива с пустинята. Самбуру променят местоположението си на всеки 5-6 седмици, за да осигурят прехраната на добитъка си. Те са независим народ, много по-големи традиционалисти от масаите. Обществото им толкова дълго се е основавало на животновъдство и боеве с други племена, че трудно може да се приспособи към модерния живот.

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Рабари 
От близо хилядолетие те се скитат из пустините и полята на днешна Западна Индия. Жените от племето посвещават голяма част от деня си на изкуството на бродирането. Освен това се грижат за селцата и за всички финансови въпроси, докато мъжете са в движение със стадата си. Приходите на рабарите идват основно от търговията с добитък, мляко, вълна и кожа. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Чукчите 
За разлика от останалите туземци в Сибир, арктическите чукчи на полусостров Чукотка никога не са били завладявани от руските войски. Околната среда и традиционната им култура обаче са почти разрушени заради тестването на оръжия и замърсяването по време на СССР. Заради суровия климат и трудния начин на живот в тундрата, гостоприемството и щедростта са най-ценените качества сред чукчите. 

Преди да си отидат: 30 застрашени от изчезване племена и техният фотограф
Дрокпа 
В наши дни около 2 500 членове на дрокпа живеят в три малки селца, построени в спорната територия между Индия и Пакистан. В продължение на векове тези хора не спират да се отдават на публични целувки и размяна на съпруги без никакви задръжки. Основният им поминък са добре гледаните зеленчукови градини. 

Ние приключваме за днес. Но забравените народи по света продължават да съществуват, а Джими Нелсън няма да спре да се интересува от тях. Можете да се запознаете с още много племена, които е посетил, като на свой ред посетите интернет страницата на мащабния му културен проект. 

А ако сте намерили тази статия за увлекателна и информативна, ако искате да четете още интересни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук

86 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



21
Не е посочен 26.10.2013|22:12
Не са "казаци", а казаХи - тюркски народ от Средна Азия. Казаците са съвсем друго нещо. "Златен орел" (Golden eagle) на български се казва скален орел.
20
Не е посочен 17.10.2013|17:21
Беше ми много интересна тази статия! :) Все така да продължавате!
19
Не е посочен 17.10.2013|16:05
С много интересно нещо се е захванал този човек!
18
Не е посочен 17.10.2013|15:50
Толкова много различни култури на път да загинат за винаги!
17
Не е посочен 17.10.2013|14:42
Колко са пъстри и интересни сами по себе си тези племена. Благородно завиждам на фотографа за тези среща. Непременно посетете страницата му, има много красиви фотографии и интересна информация.
16
Не е посочен 17.10.2013|13:35
хаха явно много са те впечатлили! наистина много интересни племена, със собствени уникални традиции,изглеждат толкова различно от погледна на цивилизацията
15
Не е посочен 17.10.2013|12:06
Тези племена и хора сами по себе са си живо културно наследство.
14
Не е посочен 17.10.2013|11:36
Тези снимки чак ги сънувах нощес, толкова ме впечатлиха, наистина са супер :)
13
Не е посочен 17.10.2013|11:21
Сигурно е сбъдната мечта за всеки фотограф да снима такива хора.
12
Не е посочен 17.10.2013|10:55
Интересна е тази информация.
11
Не е посочен 17.10.2013|10:19
Всички изглеждат като пренесени с машина на времето. Хубаво е, че са запазили своята култура, облик и препитание, което е напълно в унисон с природните закони.
10
Не е посочен 17.10.2013|09:53
Браво на фотографа, че е реализирал тази идея.
9
Не е посочен 16.10.2013|16:37
И при мен така се получи,много интересно четиво,още поинтересно ми беше,че имаше и снимки.
8
Не е посочен 16.10.2013|16:35
Наистина са много интересни.
7
Не е посочен 16.10.2013|16:13
Много интересно, дори и не съм чувала за тях.
6
Не е посочен 16.10.2013|15:32
Много интересна статия! Тези племена сами по себе си са едно огромно богатство, но жалко, че съвременния начин на живот и гРобаризацията са на път да ги унищожат.
5
Не е посочен 16.10.2013|14:40
Не мога да повярвам, че все още има хора, които живеят така. Но завиждам на фотографа, че ги е видял.
4
Не е посочен 16.10.2013|14:21
Снимките са внушителни, жалко е, че племената са на изчезване, кадрите наистина са много добри.
3
Не е посочен 16.10.2013|13:47
Снимките са страхотни,разгледах и сайта, много интересно! винаги са ми били интересни такива племена и народи със своите странни обичаи и се чудя, дали наистина са щастливи?
2
Не е посочен 16.10.2013|13:35
Много забележителни народи наистина, жалко е,че с тях изчезва и една много интересна култура, но все пак, цивилизация ...
1
Не е посочен 16.10.2013|13:20
Много са интересни, за някой от тях бях чувала, но за другите не. Беше много интересно да се прочете тази информация.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара