Привидно добри навици, които всъщност са опасни

Привидно добри навици, които всъщност са опасни

Екологичното движение завладя милиони хора по целия свят. Става въпрос за грижа за околната среда като цяло и за собственото ви здраве. Десетки нови добри навици се появяват всеки ден. Но ако следите сляпо всеки един от тях, всъщност може да навредите на здравето си.

Искахме да разберем кои от новите "здравословни" навици всъщност са доста вредни:

1. Ежедневната употреба на слънцезащитни продукти

В миналото хората са използвали слънцезащитни продукти само по време на почивки, но днес ги използваме всеки път, когато излезем от вкъщи. През 2019 г. FDA се притесни от факта, че някои химикали в кремовете може да се абсорбират от кожата и започнаха да правят изследвания. 

Дори да няма точна оценка на рисковете, експертите препоръчват да се използват слънцезащитни продукти на минерална основа вместо алтернативите. Това е така, защото минералите като цинков оксид и титанов диоксид създават физическа бариера върху кожата, която отразява слънчевата светлина. Те не се разтварят и не се абсорбират, така че са по-безопасни и по-ефективни.

2. Приемане на много хранителни добавки

В момента хранителните добавки са много популярни и можете да ги купите не само в аптеките. Но може да бъде опасно да ги приемате, без първо да се консултирате с лекар. Най-новите проучвания показват, че високите дози добавки с магнезий, витамин В6 и желязо могат да имат отрицателен ефект върху здравето на възрастните хора.

Преди да приемате някакви добавки, трябва да говорите със специалист. Разбира се, трябва да приемате достатъчно витамини, за да сте здрави, но е по-добре да ги набавяте от балансирана диета. Мнението, че можете да приемате хранителни добавки без риск за вашето здраве, е погрешно. Твърде много е толкова лошо, колкото твърде малко.

3. Отказ от млечни продукти

Напоследък консумацията на ядкови млечни продукти и различни алтернативи на млечните продукти е много популярна, но това може да бъде опасно. Ако нямате диетични ограничения (алергии или други проблеми), неконсумирането на млечни продукти ще ви остави без някои наистина важни хранителни вещества и може да доведе до храносмилателни проблеми. Също така, млечните продукти съдържат калций и витамин D, които са необходими за костите ви.

4. Миене на зъбите след всяко хранене

Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си два пъти на ден, всяка сутрин и вечер. Но има хора, които го правят твърде често: след всяко хранене, за да се опитат да поддържат здравето на зъбите си.

Помислете какво ядете. Ако току-що сте яли кисели храни, не използвайте четката за зъби. Киселините оказват негативно влияние върху зъбния емайл, като го отслабват, а миенето на зъбите след кисела храна само ще улесни работата на киселините.

5. Използване на клечки за уши

Може да се изненадате, но всъщност клечките за уши не бива да се използват за ушите. Работата е там, че когато почиствате ушите си с клечка, всъщност набутвате ушната кал по-дълбоко в канала. Освен това може да навредите на тъпанчето.

6. Ядене на протеинови блокчета

Протеиновите барове са това, от което се нуждаете след интензивна и трудна тренировка. Поне това ни казват много фитнес треньори. Но наистина ли е вярно?

Протеиновите барове не са пресни зеленчуци и плодове, които растат на дървета. Много често много хора забравят, че съдържат не само много калории, но и мазнини и захар. Това определено не е това, от което се нуждае тялото ви след тренировка. И не трябва редовно да ядете твърде много протеинови барове.

7. Използване на дезинфектанти за ръце

Измиването на ръцете е изключително важно, поради което все повече хора използват дезинфектанти за ръце. Но няма по-ефективен начин за почистване на ръцете от водата и сапуна.

Комбинация от сапун и вода премахва всички видове микроби, докато дезинфектантите действат само за някои. Също така такива продукти не могат да премахнат вредните химикали и метали. Разбира се, дезинфектантите са чудесни, когато не можете да си измиете ръцете, но ако можете, по-добре е да го направите със сапун и вода.

8. Използване на ежедневни дамски превръзки

Дамските превръзки са много удобни за използване и могат да бъдат изключително полезни за жените, така че те наистина са изкушаващи да се използват. Но експертите са сигурни, че те могат да раздразнят чувствителната кожа. Това важи особено за тези с аромати.

9. Използването на кухненски кърпи или гъби твърде много

Разбира се, трябва да почиствате кухнята редовно и старателно - това важи за плота, мивката и други повърхности. Повечето хора ги почистват с кухненска кърпа, която след това не хвърлят за пране, а оставят да изсъхне близо до мивката.

За съжаление, мокрите повърхности могат да разпространят бактерии и микроби в кухнята. За да предотвратите това, използвайте този трик: Поставете мокрите гъби и кърпи в микровълновата фурна за 60 секунди, за да ги изсушите добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay