Признаци, по които да разпознаем дали детето ни е тормозено в училище

Признаци, по които да разпознаем дали детето ни е тормозено в училище

Никой не иска детето му да бъде насилник или тормозен, но в повечето случаи родителите нямат представа какво се случва извън пределите на дома. Програмите за борба с тормоза в училищата могат да дадат на родителите известно спокойствие, тъй като те са ефективни за свеждане на насилието до минимум. Но у нас темата не е особено популярна сред родителите, докато проблемът си остава. Просто ръководствата на училищата не приемат въпроса на сериозно и понякога се стига до ужасни последствия. За щастие майките и татковците имат възмжността да предотвратят тормоза над децата си като първата стъпка е да го разпознаят.

Ето кои са най-честите признаци, че едно дете е подложено на насилие в училище и как да го предотвратим.

Повредени или липсващи вещи

Проучванията показват, че около 29% от тормозените деца биват ранени физически. Бъдете нащрек за вещите на вашето дете и вижте дали у тях липсват или са унищожени определени неща, като учебници, телефон, дрехи или бижута. Това може да е знак, че детето е подлагано на системен тормоз от страна на свои съученици, които му вземат нещата или го нараняват.

Внезапен спад в самочувствието

Тормозът кара децата да започнат да се съмняват в себе си и да се чувстват сякаш се провалят във всичко без особен причина. В резултат на това самочувствието им започва да пада. Те ходят с наведена глава или говорят с много мек глас. Не вземат участие в разговори, ако въпросът не е адресиран конкретно към тях или напълно избягват подобни колективни ситуации.

Нарушения в съня или чести кошмари

Когато децата ви изведнъж започнат да изпитват затруднения със съня или чести кошмари, това може да е знак за тормоз. Изследванията показват, че тормозът може да има пряко въздействие върху качеството на съня на детето. Опитайте се да следите децата си през нощта, доколкото можете.

Избягване на приятели и социални кръгове

Може да забележите, че детето ви избира да остане у дома, вместо да отиде на среща с приятели. Това може да е признак на страх и опит да избегне шанса да срещне насилниците по всякакъв начин. Те ходят на училище, за да не ги изключат, но определено странят от друг тип социални контакти.

Признаци, по които да разпознаем дали детето ни е тормозено в училище

Оттегляне от семейни занимания

19% от тормозените ученици съобщават за напрежение в отношенията им с членовете на семейството. Вашето дете може да е в същата стая с вас, но може изобщо да не допринесе за разговора. Също така, децата жертви на тормоз започват да прекарват повече време в стаята си. Това е опасно, особено когато преди това детето не е имало проблеми с взаимодействието със семейството.

Рязка промяна в отношението към родителите

Тормозът може да причини проблеми с емоционалното здраве на детето. Те могат да започнат да проявяват промени в начина, по който се справят с чувствата си. Ако са жертва на тормоз, има вероятност умишлено да се държат лошо. Ако техните насилници могат, защо да не могат и те? Децата, страдащи от насилие започват да изливат агресията си върху братя и сестри или дори върху родителите си. По този начин те си създават илюзията, че контролират ситуацията.

Необичайно искане на пари или други неща

Тормозът може да се прояви в различни форми - физически, словесен, социален или виртуален. Хулиганите могат да притискат жертвите си да им дават различни неща. В резултат на това сплашване децата могат да започнат да искат от родителите си повече храна или повече пари, отколкото обикновено им трябва.

Необясними рани и белези

Ако детето ви внезапно получи наранявания или натъртвания, това може да е знак, че то е тормозено. Ако не може да обясни откъде е получило раните, това може да е основание за притеснение.

Според StopBullying има 4 начина, по които можете да намалите риска детето ви да бъде тормозено.

- Обяснете задълбочено на детето си какво е тормоз. По този начин то ще знае кога да се противопостави.

- Уверете се, че постоянно общувате с детето си. По този начин ще разберете, ако има причина за безпокойство.

- Накарайте детето си да открие и усъвършенства интересите и хобитата си. Това повишава увереността,  дете със самочувствие е по-малко вероятно да стане жертва на тормоз.

- Бъдете добър пример за вашето дете, на което да подражава. Покажете му какво са добротата и уважението. Тогава детето ви ще разпознае несправедливото поведение е неприемливо.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay