7 храни, които са богати на цинк

7 храни, които са богати на цинк

Цинкът е важен минерал, който не се произвежда от тялото ни, така че трябва да си го набавяме. 

Цинкът не е толкова известен, колкото Витамин C, но е също толкова важен. Често пренебрегваният минерал е важен за имунната система, заздравяването на рани и синтеза на протеини. 

Според проучванията, цинкът може да намали продължителността и тежестта на обикновена настинка. 

Ето как се случва магията: Цинкът допринася за развитието на клетки, които са отговорни за защитата на тялото ви от токсини или заплашващи чужди вещества. 

Не ви е нужно голямо количество от този минерал. Жените се нуждаят от осем милиграма цинк на ден (Бременни и кърмещи жени се нуждаят от повече).

Вегетарианците и веганите са по-склонни да имат недостиг от минерала, тъй като цинкът се открива по-трудно в растителните храни, отколкото в тези с животински произход.

Ето няколко храни, които са богати на цинк:

1. Тиквени семки

7 храни, които са богати на цинк

Ако търсите източник на цинк на растителна основа, който е супер универсален и лесен за добавяне към безброй ястия, заложете на тиквените семки. 30 грама тиквени семки съдържат не само 2,2 милиграма цинк (28 процента от препоръчваното дневно количество за жена), но и 8,5 грама растителен протеин. 

2. Овесени ядки

7 храни, които са богати на цинк

Овесените ядки са евтини, универсални, вкусни и много полезни. Овесът съдържа не само разтворими фибри, които са свързани с понижения риск от сърдечни заболявания, но и половин чаша съдържа 1,3 милиграма цинк, което е 16 процента от дневната нужда на жената. 

3. Стриди

7 храни, които са богати на цинк

Стридите имат най-висока концентрация на цинк от всички храни. 100 гр. сурови стриди съдържат 32 милиграма цинк, повече от четири пъти повече от препоръчителния дневен прием. 

4. Говеждо месо

7 храни, които са богати на цинк

Въпреки че експертите препоръчват ограничаването на консумацията на червено месо до не повече от няколко пъти седмично, говеждото месо все още може да бъде здравословна част от вашата диета. Говеждото месо също е богато на цинк. 

5. Нахут

7 храни, които са богати на цинк

Фасулът и бобовите растения са друг чудесен вариант на растителна основа, ако искате да увеличите приема на цинк без месо. Чаша варен или консервиран нахут е с високо съдържание на фибри и протеини и съдържа 2,5 милиграма цинк.

Подобно на други бобови растения, нахутът предлага и безброй други ползи за здравето. Например яденето на нахут всеки ден може да ви помогне да се чувствате по-сити между храненията. Консумирането на нахут може да помогне за поддържане на кръвната ви захар стабилна. 

6. Черен боб

Друг отличен растителен източник на цинк? Черен боб. Сложете чаша варен черен боб върху салатата си и ще получите 2 милиграма цинк, или 25 процента от дневните ви нужди. Черният боб също е с високо съдържание на желязо, фосфор, калций и магнезий, които поддържат цялостното здраве и са особено важни за здравето на костите.

7. Кашу

7 храни, които са богати на цинк

Кашуто е един от най-вкусните варианти, ако искате да хапвате ядки. 30 грама кашу ще ви предостави 1,5 милиграма цинк. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay