Ето как да използвате куркумата, за да бъдете по-здрави

Откакто се разкри, че кейлът е най-суперхраната от всички листни зеленчуци, хората, които се хранят здравословно държат под око следващата популярна суперхрана. Авокадото е лидер в категорията за известно време, но има нов герой в супер хранителната секта, който е бил в продължение на векове, но едва наскоро набра популярност: куркума.

Защо да ядете куркума?

Вероятно сте чували за полезните свойства на куркумата, но се чудите дали наистина има толкова много полезни свойства. Отговорът е да, всичко, което сте чули, е вярно.

Куркумата може да прилича на джинджифил, но е по-богата на цвят с много по-силна миризма. Подправката всъщност е корен, произхождащ от растение, наречено curcuma longa, което е известно със своите мощни антиоксидантни свойства. Мислете за куркумата като за пречистващ препарат за кръв, противовъзпалително средство, което ви помага да изхвърляте токсините от тялото си и вещество, което също помага за поддържането и насърчаването на здравословна храносмилателна и имунна система. Изследванията, публикувани в списанието Oncogene, установиха, че куркумата всъщност е по-ефективно противовъзпалително средство, отколкото лекарства за облекчаване на болката като аспирин и ибупрофен.

Куркумата може също така да се използва за увеличаване на нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), който е хормон на растежа в мозъка, който, когато е нисък, причинява повишен риск от болестта на Алцхаймер, депресия и множество други умствени заболявания.

Куркуминът в куркума също е доказано, че предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. В крайна сметка силата на куркумата е в способността й да очиства кръвта отвътре навън и невероятните ползи, които има върху сърцето, мозъка и мускулите ви.

Според кулинарния специалист по хранене Keisha Luke: "Вкусът и мирисът могат да приличат на аромат на къри, който може да се окаже непосилен за вкусовите рецептори на някои хора, но си струва.

Как трябва да ядете куркумата?

В днешно време има много рецепти, включващи куркума. Разбира се, някои са малко странни. Ето защо решихме да попитаме Люк как тя включва куркума в нейната диета. Ето нейните най-добри начини да се насладите на вкусовите и здравословни ползи от куркума във вкусна храна.

Като подправка: Добавете куркума в ястието и разбърквайте за аромат. Можете също така да ограничите използването на черен пипер и сол, когато използвате куркума във вашите ястия.

Като напитка: Включете я в любимите си шейкове, особено зелени напитки и kombucha. Можете също така да направите чай от куркума, като добавите 1/2 супена лъжица куркума, една лъжица канела и карамфил на три чаши вода и я оставяте да кипне, докато се появи аромат или мехурчета. Изсипете течността в чаша и добавете мляко с подсладител по ваш избор. Ако вкусът е твърде силен, започнете като слагате по-малко куркума, за да започнете - 1/4 чаена лъжичка - и след това увеличавайте дозата постепенно.

В оризови ястия: Използвайте 1/2 чаена лъжичка куркума в жълт ориз, испански ориз със спанак, пазели или ризото, или супи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay