Храните, които е добре да ядете по време на цикъла и тези, които не бива да пропускате

"Ти си това, което ядеш" по време на менструация

Храните, които е добре да ядете по време на цикъла и тези, които не бива да пропускате

Ако се чувствате изморени, изнервени, подути, това означава само едно нещо- това е този период от месеца, в който искате да изкопаете дупка и да умрете в нея. Но преди да го направите и преди да се опитвате да избегнете менструалните болки с два пакета чипс, вижте този списък с храни, който се отразяват добре на жените по време на менструация. 

1. Яжте сложни въглехидрати

Плодовете, зеленчуците и другите храни са полезни винаги, особено по време на менструацията. Плодовата захар ще удовлетвори нуждата ви за сладко. Яжте праскови, портокали, круши, краставици,  царевица, моркови.

2. Не пийте кофеин 

Спирането на кофеина ще намали подуването и неспокойния стомах. Кофеинът може да причини още повече болки, защото през този период сте по-чувствителни. Ако много ви се пие силно, хубаво кафе, пробвайте да пиете чай. 

3. Яжте храни, богати на калции

Жените се нуждаят поне от 1,200 mg калции на ден. Подходящи източници на калции са йогурт, броколи, зеле.

4. Не яжте прекалено много сол

Въпреки че солта има голямо значение за доброто здраве, ако прекалите, може да се подуете още повече и да се задържа вода в организма ви. Препоръчителната доза сол за ден е не повече от една чаена лъжичка. Най-лесния начин да избегнете прекалено солената храна е да не се храните в  заведения за бързо хранене, защото там храната е около 3-4 пъти по-солена, отколкото трябва.

5. Яжте черен шоколад

Искате да изядете онова шоколадово блокче? Давайте! Парче черен шоколад всеки ден от менструацията ви ще намали апетита ви, който обикновено е доста голям. Плюс това черният шоколад е добър антиоксидант. 

6. Не забравяйте да пиете вода

Приемът на голямо количество вода ще намали подуването на тялото ви. Организмът задържа водата, защото се страхува, че няма да получи достатъчно. Така че ако приемате достатъчно количество вода, подуването значително ще намалее. 

7. Яжте храни, богати на магнезии

Такива храни са фасул, ядки, риба, авокадо, сушени плодове, тъмни листни зеленчуци.

8. Яжте много витамини

Витамин Е успокоява ПМС симптомите, той се съдържа в авокадото, семената и яйцата. Витамин В6 намалява подуването и повишава настроението. Витамин С е полезен за яйчниците и репродуктивната система.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay