Проучване обяснява как името влияе на нашия външен вид и защо трябва да бъдем внимателни при избора

Проучване обяснява как името влияе на нашия външен вид и защо трябва да бъдем внимателни при избора

Избирането на име на бебето е едно от първите големи решения, които родителите трябва да вземат. И се оказва, че изборът на този "етикет" за цялото дете изисква дълбок размисъл, защото според едно проучване имената могат да определят как ще изглежда човек в зряла възраст.

Ние намерихме резултатите от това изследване за доста интересни, затова обобщихме няколко точки, които обясняват как имената могат да оформят чертите на лицето.

Респондентите успели правилно да отгатнат името на непознат въз основа на снимка на лицето му

Има нещо в Емили, което ... просто прилича на Емили", според доцент Ан-Лоре Селие, която била част от изследователския екип.

Това било доказано от експеримента им с френски и израелски участници, на които били показани произволни снимки на лични документи, след което били помолени да изберат кое от тях е истинското име на човека от 4 дадени опции.

Според законите на случайността субектите отгатват правилно около 25 процента от времето. Но респондентите са уцелили имената точно в размер на 25 до 40 процента. Тези резултати показват, че има нещо в лицата ни, което издава имената ни.

Компютърен алгоритъм успява да идентифицира уникалните черти на лицето, свързани с всяко име

За по-нататъшно тестване на тази теория изследователите са направили компютърен анализ на лицата на над 94 000 лица, за да видят дали той може да съчетае снимките с правилните имена. Машината се справила по-добре от човешките доброволци, като избрала правилно в размер от 54 до 64 процента.

Имената идват с вече съществуващи социални и културни очаквания

Екипът спекулира, че респондентите са успели да познаят правилно заради стереотипите, прикрепени към всяко име.

Според примера на Селие "Катрин" звучи като името на добър ученик, докато "Алисън" изглежда сякаш принадлежи на някой пакостник.

Социалното отношение към определено име би могло да повлияе на възприятието на носителя на това как той или тя трябва да изглежда, което е подобно на концепцията за самоизпълняващо се пророчество.

Хората могат подсъзнателно да променят външния си вид, за да отговарят на стереотипа на имената им

Според проучването, когато обществеността има представа как изглежда определено име - да кажем "Том" - хората със същото име могат несъзнателно да имитират тези черти.

Практиката за промяна на нечия физическа структура, заради асоциацията, води началото си от древните перуанци. Членовете на племето са връзвали черепите на бебетата, за да постигнат форма, която е идентифицирана с тяхната група.

Селие казва, че това, което носим, как си правим косата или дори татуировките, които правим, са част от усилията да подчертаем принадлежността си.

Прическата и звученето на името могат да послужат като улики

Може да свържем името "Дженифър" с някоя блондинка и това вероятно е защото това е прическата на някои от известните "Дженифър", които познаваме.

В един тест изследователите изрязват лицето и карат хората да отгатнат имената само като погледнат косата. И респондентите все още успели да избират правилно. Изследователите вярват, че това е така, защото косата е едно от най-лесните неща, които хората могат да контролират, ако искат да копират определен вид.

Звукът на името също може да бъде важен фактор. Например името "Боб" има по-кръгъл звук, така че обикновено се свързва и с по-закръглено лице.

Прякорите обаче могат да нарушат ефекта на името на лицето

Екипът установил, че когато става въпрос за хора, които са използвали изключителни или единствени по рода си прякори-например "Charlotte" се казва "Chachou"- тогава връзката на името и лицето отслабва. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay