Първи ден от настинката

Какво трябва да правим, за да си остане този ден и единствен

Първи ден от настинката

Много е сладко това болно кученце, нали? За съжаление, в момента любимите ни хора вкъщи изглеждат също толкова тъжно и безпомощно. Е, ще си ги излекуваме, разбира се, но много ни се иска да не виждаме повече такива картинки през предстоящата зима.

Затова потърсихме съвети за превенция и разбрахме как да спрем настинката още при първите ѝ симптоми. В този материал няма да ви тъпчем с хапчета и сиропи. Няма да говорим бързо и неразбираемо, за да се вместим в рекламното време. Обещаваме и да не разтягаме досадни локуми, като в листовките на лекарствата от аптеката. Просто ще ви обясним кратко и ясно, как да избягате от боледуването още през първия ден, в който усетите, че се промъква зад гърба ви.
 
Пийте много течности 
Веднага, щом усетите неразположение, наблегнете на водата и соковете. Добрата хидратация облекчава и зачервеното гърло, и запушения нос.

Правете си гаргара с морска сол
За раздразненото гърло, солта е като чесънът за вампира. Между другото, "чесън" също е опорна думичка в темата за борбата с болестите през зимата. Но разчитаме, че това си го знаете. Що се отнася до морската сол, разтваряйте по една лъжичка в чаша топла вода. Такава гаргара елиминира излишната влажност в гърлото, намалява възпалението, изчиства лигавицата, помага ви да се отървете от вирусите и микробите по нея.

Поддържайте носа си чист 
За целта използвайте спрей още при първите симптоми на настинката. Вземете си и горещ душ - топлата влага действа като "Каналин", само че за прочистване на носни кухини. 

Яжте мед 
Нямате нужда от специален сироп - добрият стар мед върши същата работа. Едва ли е случайно, че Мечо Пух не се разболява в нито една глава от главите, които А. А. Милн му е посветил.

Първи ден от настинката

Стойте си в хралупката и не работете 
Организмът се бори много по-успешно с болестите, когато е отпочинал. Но дори да се наложи да отидете на работа, пак ще оцелеете, стига да прилагате останалите съвети. Мийте ръцете си често и по възможност използвайте дезинфекциращ гел, за да не заразите колегите си.

Пилешка супа за душата... и тялото
Допълнете засиленото приемане на течности със супичка от заленчуци и месо. Различни изследвания показват, че тя наистина ни кара да се чувстваме по-добре - не е само мит, породен от носталгията по рецептите на мама и баба.

Правете гимнастика 
Противно на общоприетото мнение, боледуването не означава да не помръднете три дена от леглото. 15 минути леки упражнения няма да ви навредят, стига да имате сила за тях. Напротив, те подсилват имунната система.

Преди да си легнете...
Добре е денят, посветен на борбата срещу надвисналата опасност от настинка, да завърши с подходяща вечеря. Тя ще съдържа много протеини: месо, риба, боб, ориз. Дори да нямате никакъв апетит, постарайте се да хапнете поне малко насила. След това си вземете горещ душ и право в леглото!

Ще видите, че когато казвате "добро утро" на другия ден, наистина ще се чувствате добре.

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 02.11.2012|16:49
А тепърва им започва сезона с това променливо време, което от горещо изведнъж захладня, а сега е толкова променливо.
13
Не е посочен 02.11.2012|16:37
С всичко съм съгласна, без последния съвет. Аз знам, че в никакъв случай, когато сме болни или сме настинали просто, не трябва да се консумира месо. То затормозява организма. Най-добре е даже само на леки храни да се кара. Аз вече изкарах моята, беше цели 2 дена, но за първия просто не взех мерки и сама съм си виновна.
12
Не е посочен 02.11.2012|16:05
Не мисля, че във съчки случаи биха били позелни тези съвети!
11
Не е посочен 02.11.2012|15:44
Пилешка супа, мед и чай.... няма по-добро от това!
10
Не е посочен 02.11.2012|15:42
Толкова са ужасни тези настинки! Хо пък е хубаво когато се грижи някой за теб!
9
Не е посочен 02.11.2012|15:40
че те са за настинка, не са за трипер.
8
Не е посочен 02.11.2012|15:39
а със зеле ще са направо страхотни
7
Не е посочен 02.11.2012|15:17
Оле, милите сладури какви са.... да ги изпапка човек
6
Не е посочен 02.11.2012|15:16
Понякога няма как да се избегнат тези настинки ,когато ти е писано :)
5
Не е посочен 02.11.2012|15:13
Мразя настинките... киак само те повалят изведнъж
4
Не е посочен 02.11.2012|14:54
Ох , колко сладки кученца, ами така е , все пак здравето е най-важното , ако не се чувстваме добре , не можем по никакъв начин да сме полезни :)_
3
Не е посочен 02.11.2012|14:33
Определено няма да ми е до работа , наистина трябва да се пият много течности , а за меда да не говорим колко е полезен :)
2
Не е посочен 02.11.2012|14:18
Много хубави съвети сте ни нагласили, обаче те ще проработят, ако това е най-обикновена настинка! Във всички други случаи, когато се касае за нещо различно от това - жалка ни майка цели две седмици.
1
Не е посочен 02.11.2012|13:57
Моята рецепта след като усетя първите наченки е като се прибера задължително краката потапям в гореща вода с морска сол, после вълнените чорапи, правя си един сок от няколко лимона и мед, който загрявам на водна баня и пия на малки глътки, супичка, а преди лягане слагам в ушите тампони напоени с ракия... Този ритуал редовно ме спасява от по-сериозни илачи, прахчета и прочие.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay