Пътешествие из романтичното минало: Спечелете "Войната на буквите"

Историята всъщност може да бъде увлекателна и вълнуваща!

Пътешествие из романтичното минало: Спечелете "Войната на буквите"

Всяка нация има нужда да познава своето минало, за да продължава да се справя с предизвикателствата на настоящето без да губи силата и самочувствието си. Българите сме склонни да пренебрегваме спомените и да се срамуваме от нещата, през които сме минали. В нашето минало обаче има не моменти, а периоди, достойни за национална гордост.

Паметта се предава от поколение на поколение и за да оцелее през настоящите тежки години, трябва съвременниците ни да спрат с неудържимото бягство от нея. Отричайки се от миналото, ние повтаряме същите грешки отново и отново. Трябва да го познаваме, за да сме наясно в какво сме били силни и с какво нацията ни се е отличавала от останалите.

Знаехте ли например, че цели пет императрици на Византия и пет кралици на Сърбия са с български произход? Дъщерите на нашите царе са били владетелки в Босна, Киевска Русия и османската държава. Историята помни подробности за 27 знатни дами от Средновековието, въпреки че вероятно са били много повече. За две от тях - Мариам Сурсувул и Мария Ирина Лакапина - ще стане дума днес.

Романът на Людмила Филипова "Войната на буквите” (изд. "Егмонт България”) е чудесен пример какво биха могли да правят съвременните творци в името на националната памет. В него главни героини са именно двете дами, споменати преди малко. Той ни връща в едно важно и велико време, в което не армиите, земите или религиите дават контрол и власт, а силата на азбуката.

Книгата разказва как най-малкият син на Симеон I - Баян (известен с християнското си име Вениамин) - е пратен да се обучава в Магнаура. Там той среща Мария - внучка на император Роман Лакапин. Нейното присъствие е единственото нещо, което радва младия Баян. Мария, от своя страна, също се влюбва в българина.

Тяхната любов обаче е невъзможна - Мария знае, че като императорска дъщеря все някога ще бъде дадена в друго царство в името на мира.

Когато цар Симеон умира, на престола се качва най-големият му син Петър. Чрез него обаче управлява майка му - Мариам Сурсувул. Тя предлага Мария да се омъжи за Петър, а в замяна Роман Лакапин да получи договор за мир.

Баян обаче е готов на всичко, за да спаси любовта си. Пътят, по който тръгва, го отвежда до изненадваща тайна - тайната на буквите. Легендата за кръвта, която тече във вените ни. За борбата и волята на един народ да бъде себе си, да бъде силен, да бъде български народ.

Дали историята се припокрива със сюжета на романа? Няма как да знаем. Ала начинът, по който Людмила Филипова съумява да вплете известните факти в увлекателен разказ, е изумителен!

Запознайте се накратко с наличната информация за последните царици на Първото българско царство.

Мариам Сурсувул
Тя е арменка, която има роднинска връзка с Георги Сурсувул - не е ясно обаче дали му е дъщеря, или сестра. Мариам е втора съпруга на Симеон I, с когото сключва брак около 898 година. Двамата са родители на цар Петър I (927-969), Иван (Йоан) и Боян (Вениамин или още Баян). Имат и дъщери, за които обаче няма исторически сведения.

Мария Ирина Лакапина
Тя е визайнтийска принцеса, дъщеря на Христофор Лакапин и внучка на Роман I Лакапин. През 927 година сключва династичен брак с българския цар Петър I, който подсилва мира между България и Византия. Ето защо тя приема името Ирина (от гръцки - носеща мир). Нейни синове са българските царе Борис II (969-971) и Роман (978-991). Има и две дъщери.

Представянето на книгата ще бъде на 9 юли, сряда, от 19:00 в Националния исторически музей в София (ул. "Витошко Лале” 16). Изданието ще бъде пуснато в продажба на хартия и в електронен формат на 12 юли 2014.

Спечелете "Войната на буквите"
Jenite.bg съвместно с издателство "Егмонт България” даваме възможност на своите читатели да се потопят в романтичния свят на историята. От днес, 7 юли до неделя, 13 юли може да се включите в нашата игра. На 14 юли 2014 ще бъдат обявени имената на трима от участниците, които ще получат по една бройка от романа на Людмила Филипова "Война на буквите”.

За да участвате, трябва само да...

1. Харесате статията чрез Facebook профила си.

2. Споделите под статията като коментар през Facebook профила си отговор на следния въпрос:

Какво би казала Мария Ирина Лакапина на Мариам Сурсувул, за да я убеди, че трябва да се омъжи не за Петър, а за Баян?

Оставете въображението си да ви води из мистичния свят на българската история! Авторите на трите най-оригинални отговора, определени от екипа на Jenite.bg, ще получат "Войната на буквите" - идеално четиво за плажа. Успех на всички!

За още интересни инициативи станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 09.07.2014|12:02
Да,и на мен ми се е случвало да печеля ;)))
4
Не е посочен 09.07.2014|12:01
Определено звучи много интересно,включвам се :)
3
Не е посочен 08.07.2014|20:24
Много обичам да печеля награди и доста често печеля :)
2
Не е посочен 08.07.2014|20:24
Още сега се включвам в играта
1
Не е посочен 08.07.2014|19:42
Рядко участвам в такива игри , но този път ще се пробвам , може и да спечеля .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay