15 неща в багажа ви, които могат да създадат проблем на границата

15 неща в багажа ви, които могат да създадат проблем на границата

Почти всички знаем, че не бива да си взимаме мидички или камъчета от Египет и Турция. Тези мерки са необходими, защото туристите са способни да съсипят плажовете и кораловите рифове по този начин. Но понякога съвсем обикновени предмети биха могли да създадат проблем на границата:

Забранено за изнасяне от страната:

Пътуването в чужбина е чудесна възможност за пазаруване. Но в Италия и Франция трябва да внимавате с етикетите на дрехите. Тези "модни" страни се притесняват за своята репутация: износът на фалшиви артикули и дрехи или така наречените реплики е забранен. В Италия нарушителят може да бъде глобен със 7 000 евро. Помнете, докато опаковате багажа си, че митничарите могат да се "заинтересуват" от вашата риза или чанта на път за дома. По време на пазаруването в известните Милано и Париж е по-добре да помолите търговецът да ви предостави всички документи, които доказват, че артикулите са оригинални.

Може да се наложи да оставите на границата портфейл или колан, ако се опитате да ги изнесете от Бразилия или Виетнам. Всички елементи, които са изработени от крокодил и кожа на щрауси, са забранени там. Има само едно изключение: тези продукти, закупени от специални сертифицирани магазини. И ще трябва да предоставите на митническите служители необходимите документи. Тези правила се прилагат за всички страни, които са се присъединили към CITES, договор за защита на застрашени растения и животни. Например, ако се опитате да вземете портфейл от крокодилска кожа от Бразилия, може да бъдете осъдени на една година затвор. 

Изнасянето на книги също може да бъде сложно. Забранено е изнасянето на всякакви книги от Таджикистан без разрешение; в Куба вашите книги ще бъдат разгледани, за да се уверят, че нямат печат от библиотеката; а италианските митничари ще се уверят, че книгите ви не са на повече от 50 години, в противен случай те се считат за исторически ценни.

Гривни, висулки и брошки могат да бъдат конфискувани в Мексико и Бразилия. Разбира се, правилото не важи за всички аксесоари: това се отнася само за предмети, изработени от черупка на костенурка, пера или слонова кост.

Почти всички държави имат правила относно износа на лекарства. По правило опаковката не трябва да бъде отворена и името трябва да се чете. Всички лекарства също трябва да имат рецепта. Освен това, не се опитвайте да изнасяте традиционни лекарства от Китай на стойност над 300 юана: митническите служители ще третират това като износ за бъдеща продажба.

Взимането на местни монети може да е лоша идея в Индия. Забранено е преминаването на границата с рупии: ще трябва или да изхарчите всичките си пари, или да ги обмените.

Австралия се отнася към своите символи наистина сериозно. Така че, например, сувенири, изработени от кожа или козина на кенгуру, могат да се вземат само за лична употреба. Туристите не могат да ги продават или търгуват извън Австралия.

Всички обичаме да правим снимки на красиви плажове и селфита, на които сме заобиколени от екзотична природа. Почти всички туристи имат снимки по бикини. Но ако снимката или бикините са твърде провокативни, митническите служители в страни, където ислямът е официална религия, ще ги третират като неподходящи. Иран и Малдивите са сред тези страни.

Там правилата са строги: разрешено е да носите бикини само на частни плажове. Но ако отидете на обществен плаж или в града, по-добре е да оставите банския вкъщи и да изберете дрехи, покриващи краката и раменете. 

Наказанията са доста тежки. Може да бъдете глобени 1000 долара или дори да бъдете изпратени в затвора, ако правителството сметне вашите снимки за неподходящи.

Забранено за внасяне в страната:

Сингапур е страна, в която дъвките са забранени. Можете да ги купите от аптека, само ако имате рецепта. Също така не се препоръчва да дъвчете дъвка на улицата, тъй като глобата може да бъде доста тежка.

В Израел не можете да внесете нищо, свързано с хазарт. Така че, ако искате да си вземете някаква игра, по-добре изберете шах, вместо карти.

Кутия шоколадови бонбони е доста традиционен подарък. Но ако отивате в САЩ, по-добре е да не вземате със себе си шоколадови бонбони, които съдържат течност. Ще ви ги конфискуват.

Ако искате да отидете в Северна Корея, не вземайте GPS и комуникационни устройства със себе си. Няма да ви бъде разрешено да преминете границата с тях без разрешение. Дори ще трябва да регистрирате мобилния си телефон.

ОАЕ е известен със строгите митнически правила. Например, всички неща с надпис "Произведено в Израел" са забранени там. Затова по-добре проверете всичките си неща преди да тръгнете.

В Норвегия има ограничен внос на батерии и преносими батерии за телефон.

Някои страни не харесват хора, които тестват късмета си. Например във Филипините е забранено да носите лотарийни билети.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay