9 неща, които не бива да носите, когато пътувате със самолет

9 неща, които не бива да носите, когато пътувате със самолет

През последните години, самолетният транспорт стана най-предпочитаният транспорт. Все повече и повече хора избират да пътуват със самолет, вместо с кола, автобус, влак или друг вид превозни средства. Безспорно това е най-удобният транспорт, а има хора, за които летищата и самолетът са втори дом. Тези хора знаят много тайни, които могат да помогнат за подобряване на комфорта и безопасността по време на полета. Както се оказва, понякога дори на пръв поглед маловажните детайли имат значение, като дрехи и обувки.

Събрахме съвети от лекари, пилоти и пътешественици относно най-подходящото облекло за полет. Ето 10 неща, които е добре да избягвате да обличате, ако ще пътувате със самолет:

1. Стегнати дрехи

Полетът е вид стрес за тялото. И нашите кръвоносни съдове поемат по-голямата част от този стрес. Причината за това са промените в налягането и фактът, че трябва да прекарате доста време в тясната седалка. Това, което влошава нещата, са стегнатите дрехи. В резултат на носенето на нещо твърде стегнато, кръвообращението става по-малко ефективно. Лекарите дори имат специален термин за това - синдром на икономична класа.

Веднъж Лейди Гага трябвало да се преоблече, защото стюардесите я помолили. Екстравагантният й костюм можело да доведе до сериозни здравословни проблеми, когато самолетът набере височина. В тази ситуация лекарите препоръчват на пътниците да избират по-свободни дрехи и да носят компресионни чорапи.

Също така, когато избирате дрехи, трябва да изберете естествени материи. Синтетиката може да раздразни кожата в сухия въздух на самолета. А и синтетиката не е най-добрият избор в случай на пожар.

2. Дънки

Друга препоръка е да се откажете от всички дрехи със стегната талия. Отново причината е налягнето. Добре е да сте с нещо малко по-свободно.

3. Стегнат сутиен

Още един страничен ефект от летенето със самолет, за който много редовни пътници знаят, е лекото подуване. Малко хора се замислят за правилното бельо за полета. Много стегнат сутиен може да направи полета мъчителен - презрамките ще се впият в гърба и раменете ви. Сутиените с метални елементи също не са най-добрата идея. Детекторът за метал може да ги засеще и проверката да се проточи. Най-добрият избор е спортен сутиен.

4. Гащеризони

Свободните гащеризони изглеждат много подходящи, защото са удобни, но ако се наложи да отидете до тоалетната в самолета, ще осъзнаете, че не е много удобно.

5. Панталони с ниска талия

Хиляди хора пътуват всеки ден. Стотици пътници са седяли на същите седалки преди вас. Само на предпазния колан има най-малко 90 различни вида бактерии на един квадратен сантиметър. Има дори шанс да се заразите с кожно заболяване или чревен вирус в самолета.

Тъй като има толкова много микроби на това обществено място, най-важната препоръка е да покриете колкото се може повече от кожата си. Не носете тениски, къси панталони, поли и панталони с ниска талия, които оставят долната част на корема и кръста голи.

6. Нови маратонки

Не забравяйте, че има шанс краката ви да се подуят: изберете обувки, за които се сигурни, че са удобни, защото сте ги носили преди. Дори и най-удобните нови маратонки могат да станат прекалено стегнати, когато сте във въздуха. Също така обувките за полета трябва да сте със затоворени обувки. Чехлите и сандалите не са добри варианти, защото може да нараните краката си. А обувките, които трудно се свалят и обуват, не са подходящи, защото ще ви отнеме много време по време на проверката за сигурност, ако се наложи да ги събуете. Също така, не забравяйте за чорапите - те ще ви стоплят, когато стане студено на борда.

7. Обувки с токчета

Дори винаги да носите високи токчета, трябва да се откажете от тях по време на полета. Тук не става въпрос за комфорт, а за безопасност. В случай на евакуация няма да можете да ходите бързо на високи токчета или да ги свалите бързо. 

8. Дрехи с катарами и други елементи, изработени от метал

На различните летища скенерите засичат различни количества метал. Скенерът може дори да засече металния цип на дрехите ви или голяма закопчалка. По-добре изберете дрехи без метални елементи, за да минете през проверката по-бързо.

9. Парфюми

Разбира се, парфюмът не е дреха, но преди полета опитайте да избегнете изкушението да опитате всички аромати в безмитния магазин. Трябва да уважаваме другите пътници и да се грижим както за нашето, така и за тяхното здраве. Неизвестен парфюм може да предизвика непредсказуема реакция у вас и у другите хора. Астмата или алергичната реакция не са най-добрите неща, които може да изпитате по време на полет.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay