В Хосе Игнасио съседите ви ще са звезди

Малък уругвайски град с големи обитатели

В Хосе Игнасио съседите ви ще са звезди

Малък уругвайски град на атлантическото крайбрежие се превръща в истинска VIP зона, след като десетки знаменитости избраха изолираното райско кътче за свое "бохемско скривалище" и платиха милиони долари за имот в Хосе Игнасио.

 

Курортното градче, на 180 километра източно от Монтевидео, придобива славата на спасителна алтернатива на близкия голям и шумен курорт "Пунта дел Есте".

 

Глобалната икономическа криза не е достигнала това отдалечено туристическо кътче - продажбите на имоти са нараснали със 157% до 263.6 милиона долара.

 

А ако си купите вила в Хосе Игнасио, ваши съседи ще се окажат певицата Шакира, синът на принцеса Каролин от Монако, френската актриса Доминик Санда или китаристът на Rolling Stones Рон Ууд. Освен това в градчето могат да бъдат засечени и множество знаменитости от съседна Аржентина и Колумбия.

 

В момента 810 квадратни метра в историческия център на Хосе Игнасио струват 500 хиляди долара, а имот на "първа линия" до морето достига два и три пъти повече. Земеделската земя извън градчето, на повече от 2 километра от морето, могат да достигнат стойност от милиони долари, разказва АФП.

 

Около 70% от купувачите са аржентинци, които съставляват основния туристически контингент на Уругвай. Останалите са европейци и американци, изкушени от привлекателната комбинация между природа, плаж и висококачествена кухня.

 

Интересът на знаменитости и богаташи предизвиква мащабен строителен бум в малкия крайбрежен град. Общинската управа обаче се опитва да го контролира, тъй като осъзнава, че основната ценност на градчето е спокойствието, тишината и близостта до природата.

 

По тази причина и в Хосе Игнасио важат строги правила на строителството. Постановление от 1993 година позволява строителството само на еднофамилни къщи, високи не повече от 7 метра.

 

Същата заповед ограничава и търговските пространства върху малка площ. Отварянето на хотели и дискотеки са абсолютно забранено, а за организиране на празненство се изисква специално разрешение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay