Изгубените градове от легендите

Не спираме да говорим за тях, въпреки че някои дори не са съществували!

<p>"Еней и Дидона в Картаген", Клод Лорен, 1675</p>

"Еней и Дидона в Картаген", Клод Лорен, 1675

Малко неща са толкова привлекателни за вечно търсещия човешки дух като изчезналите цивилизации и техните градове, скрити в джунгли, покрити от застинала лава или погълнати от морето. За някои от тях вече почти със сигурност се смята, че са само легенди, но човек никога не знае – Троя е открита чак през 1822 година, след като векове наред се е смятало, че тя най-вероятно е плод на въображението на Омир.

Колегите от Peika.bg отново са ни подготвили вълнуващо виртуално пътешествие, включващо 5 града в различни части на света. За някои от тях със сигурност знаем, че са били величествени за времето си, а други може би никога не са съществували. Но винаги ще ни бъде интересно да прочетем още нещо за тях.

В нашата галерия можете да видите и картини, показващи как творците си представят някогашната обстановка в местата, за които разказваме.

Картаген 

Изгубените градове от легендите
На територията на днешен Тунис финикийците създават своя град Картаген, който е проспериращо пристанище на Средиземно море. Следователно, се намира и в непрестанни войни с Римската империя. През 151 г. пр.Хр. жесток разгром води до сриването на града почти до основи. След това е възобновен, но никога не достига миналото си величие. Днес Картгаен е луксозни предградие на тунизийската столица – град Тунис, където можете да видите и останки от древното минало.

Ел Дорадо

Изгубените градове от легендите

През XVI век една легенда започва да се разпространява от уста на уста и да предвещава злощастната съдба на мнозина авантюристи – (почти сигурно) измисленият град Ел Дорадо. На испански това означава "Позлатеният". Смятало се, че някъде в джунглите в северната част на Южна Америка се крие този град, в който е погребан индиански вожд, целият покрит със златен прах. Гробницата му пък била пълна със скъпоценни камъни и злато, които изкушавали дръзки търсачи на приключения, които или загивали, или се връщали с празни ръце.

Атлантида

Изгубените градове от легендите

Платон едва ли е подозирал какво небивало издирване на изгубена цивилизация ще предизвика с разказа си за древната Атлантида. Древногръцкият философ твърди, че митичното място е изчезнало 9000 години преди неговото време и докато мнозина смятат, че това са само легенди, куп историци и археолози търсят потъналия остров. Предположенията им силно варират.

Троя

Изгубените градове от легендите

Малко произведения са толкова проучвани, колкото "Одисея" и "Илиада" на Омир. Описаната от него Троянска война, причинена от Хубавата Елена, звучи толкова легендарно, че не е чудно - археолозите дълго са се чудили дали град Троя изобщо е съществувал.

След края на Троянската война градът е изоставен от 1100 до 700 г. пр.Хр. След това отново е заселен и обновен, докато не е завладян от римляните през 85 г. пр.Хр. Следва изоставяне на града чак до 1822 г., когато е преоткрит. Археолозите са намерили няколко пласта от градове от различни епохи, строени един над друг. Смята се, че последните два – шести и седми, са от времето на Троянската война.

Помпей

Изгубените градове от легендите

Буквално за един миг процъфтяващият град Помпей, днешна Италия, се превръща в руини, покрити с вулканична пепел. В един нормален ден на 79 г. сл.Хр. вулканът Везувий неочаквано изригва и погребва 2000 души, които остават вкаменени за хилядолетия. До 1748 г. никой не е подозирал, че в Помпей има запазен в почти перфектно състояние град.

Макар телата на погребаните под пепелта хора отдавна да са се превърнали в прах, въздушните джобове в застиналата лава са запазили формата на телата и дори физиономиите на лицата им. По-късно са направени отливки на жертвите, които днес можете да видите.

Ако тази статия ви е харесала и искате да четете още много такива материали, посещавайте Peika.bg и мечтайте за вълнуващи приключения!

22 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 14.05.2013|15:27
Някои от тях оживяват след години и наистина смразят с това, което разкриват, други може би ще си останат просто легенда.
4
Не е посочен 14.05.2013|14:41
мместа,за които можем само да гадаем какво е било и как е изглеждало ,за съжаление,времето не прощава.
3
Не е посочен 14.05.2013|14:05
Някои от тях са само легенди, по чиито стъпки все още ентусиастите ходят и дирят, а други се разкриват пред нас. Хубаво е да знаем нещо повече за тези преди нас, за техния живот...
2
Не е посочен 14.05.2013|11:51
Троя, това е бил град мечта, а за съжаление от него е останало съвсем малко, и аз не знам в края на краищата това малко колко е автентично все пак.
1
Не е посочен 14.05.2013|11:40
да,от тези градове сега са останали някоя друга съборена стена и толкова.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay