Рецепта за Пастицио или гръцка лазаня

Произлизащо от италианската дума pasticcio, която означава "смес", Пастицио е класическо гръцко ястие, описано най-добре като кръстоска между лазаня и мусака.

Състои се от три отделни елемента – макарони или паста, кайма и сос Бешамел. Всички те се приготвят отделно, преди да се наредят в общ съд и да се изпекат.

Традиционно Пастицио се прави с дебела паста, известна като "Pastitsio Pasta No.2”. Тя е подобна на букатини, но е по-дебела. Тъй като тази паста не може да се намери особено лесно, можете просто да използвате букатини или друг вид макарони, по избор. 

Сосът се състои от нарязан лук, чесън и кайма, към които се добавя доматено пюре- класически сос за спагети Болонезе. Единствената разлика е, че се добавят канела и индийско орехче.

Третият компонент е традиционен сос Бешамел, който се приготвя от мазнина, брашно и мляко.

Ето как да приготвите вкусна гръцка лазаня или Пастицио:

Необходими продукти: 

2 с.л. зехтин

1 глава лук

3 скилидки чесън

2 ч.л. сол

700 грама кайма

1/4 ч. доматена паста

1/2 ч. червено вино

800 грама доматено пюре

1 1/2 ч. бульон

1 дафинов лист

1/2 ч.л. канела 

1/4 ч.л. индийско орехче

350 грама букатини или друг вид паста

150 грама сирене Фета

2 яйца

1/2 ч. ч. масло

1/2 ч. ч. брашно

3 ч. мляко

1/2 к. л. индийско орехче, за соса Бешамел

200 грама кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

В голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете нарязания лук, чесъна и 1/2 чаена лъжичка сол. Гответе, като разбърквате от време на време, докато омекнат, 4 до 5 минути. Добавете каймата и гответе още 5 минути, като я натрошите така, че да няма бучки. Отцедете излишната мазнина.

Добавете доматената паста и доматеното пюре. След това добавете виното, а 1-2 минути по-късно и бульона, дафиновия лист и подправките. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти. 

Свалете тигана от котлона, извадете дафиновия лист и оставете да се охлади.

Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тавичка, като я напръскате със спрей за готвене.

Сварете пастата за около 7-8 минути в подсолена вода. Добре е да бъде ал денте, за да не се пресготви с печенето във фурната. 

Отцедете пастата и я прехвърлете в голяма купа. Добавете фетата и 2 белтъка и разбъркайте, за да се комбинират. 

Изсипете пастата на дъното на тавата и я загладете леко. Отгоре изсипете готовия доматен сос с кайма и отново заравнете.

Разтопете маслото в малка тенджера. Добавете брашното и запържете за 1-2 минути. Накрая добавете и студеното мляко. Оставете на котлона за около 10 минути, докато се сгъсти. Свалете от огъня, добавете индийското орехче и малко сол. 

Залейте ястието с този сос, а отгоре поръсете с настъргания кашкавал. 

Печете около 45-50 минути, до златисто. Оставете да предстои поне 15 минути преди да сервирате. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay