Латкес е традиционно еврейско ястие за Ханука. Наподобява картофени кюфтета, но само на вид. Латкес се прави от настъргани картофи, лук и яйца. Пържат се и се поднасят топли със захар или ябълков сос. Ястието се приготвя супер лесно, но комбинацията на сладки и солени вкусове е доста странна. Въпреки това, ако се от хората, които обичат да експериментират, опитайте това ястие.
Необходими продукти:
500 грама картофи, обелени
2 големи яйца
1/2 ч. брашно
1 1/2 ч. л. сол
Олио, за пърженето
2 с. л. зелен лук, нарязан на ситно
ябълков сос, за сервиране
заквасена сметана, за сервиране
Начин на приготвяне:
Настържете картофите на ренде. Сложете ги в купа с ледена вода, докато започнете да приготвяте ястието.
Изцедете картофите от водата добре, можете да ги попиете с кухненска хартия.
В голяма купа сложете картофите, брашното, яйцата и 1 ч. л. сол.
В голям и дълбок тиган загрейте олиото, до готовност за пържене.
Добавете няколко лъжици от картофената смес в олиото и леко я притиснете, за да стане с плоска форма. Пържете до златисто.
Извадете готовите картофи върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината и поръсете с останалата сол.
Сервирайте с лук, заквасена сметана и ябълков сос.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |