С идването на Великден, във въздуха започва да се носи миризма. Интересното е, че в зависимост от частта на деня, миризмата се мени. Сутрин ухае на топъл козунак с яйца и кафе, а към обед започва да се ухае на сочна миризма на агнешко. Ако вие мислите, че сме луди и имаме носови халюцинации, значи че никога не сте празнували Великден подобаващо.
Ако е така, време е да започнете. За тази цел, ви предлагаме прекрасна рецепта за агнешки пържолки с пюре от грах и червен лук.
Време за приготвяне: 25 минути
Необходими продукти
5 супени лъжици + 1 чаена лъжица зехтин
8 малки агнешки котлетни пържоли
сол и пипер на вкус
1 средно голяма глава червен лук, ситно нарязан
2 пакета замразен грах (приблизително 2 килограма), размразени
1/2 чаша свежа мента, нарязана
2 супени лъжици бял винен оцет
1/4 чаша натрошено сирене фета
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий. Загрейте 1 чаена лъжица зехтин в голям тиган на средно висока температура. Подправете пържолите със сол и пипер на вкус и ги гответе, докато не станат кафяви, по 2 до 3 минути на страна. Прехвърлете върху хартия за печене и печете, по 4-6 минути за средно изпечени.
2. Междувременно, почистете тигана и затоплете в него 1 супена лъжица от останалия зехтин, отново на средно висока температура. Поставете 2 супени лъжици от лука в средна купа, а остатъка от него сложете в тигана. Сгответе го като бъркате често, докато не омекне – 3 до 4 минути. Добавете граха, 1/4 чаша вода и 1/4 чаена лъжица сол и пипер и гответе, докато не се сгорещят, около 3 минути. Вземете вилица или друг удобен прибор и нежно смачкайте съдържанието в тигана, за да стане на пюре.
3. Към средната купа с лука, добавете ментата, оцета, останалия зехтин и 1/4 чаена лъжица сол и пипер; разбъркайте. Добавете фетата.
Сервирайте пържолите с пюрето и полейте с винегрета.
0 | 0 |