Риба в добра компания

Ароматна скумрия със салата от целина и хрян

Риба в добра компания

Своеобразната ни седмица, посветена отчасти на рибата, е на път да приключи. Смятаме, че избрахме достоен край за една иначе толкова полезна и вкусна поредица.

Необходими продукти за 4 порции:

4 дребни скумрии

1 ч. л. кимион на зърна, 1 ч. л. кориандър на зърна

1 щипка семена от копър

½ ч. л. лют червен пипер, по желание

2 с. л. олио

сол и черен пипер на вкус

за салатата:

1 глава целина

2 моркова

1 с. л. лимонов сок, 2 с. л. винен оцет

1 ч. л. естрагон, ситно нарязан

1 с. л. зехтин

1 с. л. копър, ситно нарязан

сол на вкус

за соса от хрян:

200 мл сметана 35%

2 с. л. настърган хрян или готова паста от хрян

1 с. л. ситно нарязан зелен лук

Начин на приготвяне:

Рибите се почистват от двете страни се правят няколко разреза с нож, за да проникнат подправките. Посоляват се от всички страни.

Семената от кимион, кориандър и копър се запичат в сух тиган на умерен огън за 20-30 сек., докато станат ароматни. Оставят се да изстинат и се стриват в хаванче. Рибите се натриват със сместа и се намазват с олиото. Така се мариноват за около 30 мин.

Морковите и целината се нарязват на кубчета и се слагат да се сварят за 10 мин. в подсолена вода, в която е добавен лимоновият сок. Отцеждат се. Оцетът се сгорещява и с него се залива естрагонът. Когато изстине, се прецежда, а салатата се овкусява. Подправя се със сол, зехтин и копър.

Към разбитата сметана за соса се прибавят хрянът, сол на вкус и зеленият лук.

Рибите се слагат на силно загрят грил-тиган или скара, температурата се намалява и се пекат по 3-4 мин. от всяка страна. Сервират се със салатата и соса.

сп. Меню

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay