Tри българки учени с награда от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

Наградените идеи по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО включват още изобретяването на нови по-ефективни батерии и лечение на невродегенеративни заболявания

Tри българки учени с награда от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни проекти на официална церемония в Софийски университет "Св. Климент Охридски" със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е пета поредна година, в която г-жа Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката. Събитието бе уважено още от доц. д-р Диана Ковачева, Омбудсман на Р България, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и бе гледано на живо от стотици представители на научната общност и журналисти в YouTube. Цялата церемония, на която бяха почетени и стипендиантките от 2020 г., може да гледате тук.

Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите революционни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост.

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито на "За жените в науката" за 2021 г., е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това традиционно тайванско растение е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и летателност, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проекта ѝ е подозрението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за тези по-високи нива на имунитет на местното население.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

Това прави проекта на Нина не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. "Теоретична и изчислителна химия".

Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ – София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, като тя е и активен член на международната мрежа на младите химици.

Третата стипендиантка по програмата "За жените в науката" за 2021 г. – доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Тя е доцент в секция "Приложна ботаника" на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на институцията.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина печели стипендията "За жените в науката" за 2021 г., е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

Oще информация за стипендиантките можете да откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 11-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 23 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3600 жени учени в над 110 държави.

"Всички знаем колко трудни и предизвикателни бяха последните две години и как те доказаха колко много светът има нужда от наука и колко е важна нейната роля за развитието – нашето и на обществото. Затова съм особено щастлива, че днес имаме възможност, макар и в по-тесен кръг, да почетем не три, а цели шест прекрасни жени учени. Това са шест прекрасни, талантливи, млади жени – стипендиантките по програмата "За жените в науката" за 2020 и 2021 г. Благодаря на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които заедно стартирахме тази програма в страната преди 11 години!" – каза Ваня Панайотова, генерален директор на L'Oréal за Югоизточна Европа и България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които още Милена Дамянова, директор на дирекция "Наука" в МОН, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Мария Стойчева – заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски", Ангел Банджов от Национална комисия за ЮНЕСКО – България и директор на Дирекция "Права на Човека" в МВнР.

Тази година програмата получи и силна медийна подкрепа от страна на: БТА, Стандарт, bTV Radio, NJOY, EVA, GRAZIA, Cosmopolitan, Glamour, Dir.bg, Novinite.bg, Jenite.bg, Edna.bg, Trud.bg.

Новото дванадесето издание на "За жените в науката" предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2022 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030  г.

Националната програма "За жените в науката"

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма "За жените в науката"

Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите "За жените в науката".  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Днес програмата "За жените в науката" се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3600 жени от над 110 държави.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay