Защо пръстенът на Даяна не е изработен по поръчка и какво го прави толкова специален

Пръстенът със сапфир на принцеса Даяна е може би най-легендарният годежен пръстен в света и историята зад него е доста вълнуваща. Той е много по-различен от останалите кралски пръстени и причината не е само в дизайна. Всъщност пристенът на Даяна не е по поръчка, което предизвиква леки противоречия в британското кралско семейство. Въпреки това, той е избран от принц Чарлз специално за бъдещата му булка, отчасти поради специалната му връзка с кралица Виктория.

Пръстенът на Даяна е избран от каталог

Той е част от каталога на кралския бижутер Garrard през 1981 г., което означава, че е неизбежно и други дами да имат същия пръстен. Vogue предава, че както критиците, така и някои членове на кралското семейство, не са били никак развълнувани от факта, че пръстенът на Даяна не е поръчков. В наши дни нещата се обръщат и сега това е бижу е едно от най-иконичните на света!

Според Vogue Чарлзхарчи 60 000 долара за 12-каратовия овален пръстен с цейлонски сапфир. Ако искате да заблестите като Даяна, бижутерът все още изработва подобни дизайни, с които можете да се сдобиете на скромнта цена от 15 000 долара. 

Дизайнът

Въпреки че не е създаден специално за кралска особа, годежният пръстен на Даяна има специална кралска връзка. Той е вдъхновен от сапфирена брошка, подарена от принц Албърт на кралица Виктория. Тя е особено значима, защото Виктория я носи на сватбата си като нейното "нещо синьо".

"Кралица Виктория много обичаше сапфирите, затова принц Албърт винаги ѝ такива камъни. Има една много известна сапфирена брошка, наследство от кралица Виктория, която кралица Елизабет носи редовно. Това беше вдъхновението за сапфирения годежен пръстен на херцогинята на Кеймбридж. Принц Чарлз винаги е виждал тази красива сапфирена брошка на майка си, създадена от House of Garrard. Затова той смята и пръстена за перфектен.", споделя представител на House of Garrard през 2017 г. 

В наши дни дизайнерът поставя сапфир от вътрешната страна на всеки годежен пръстен като знак за любовта на кралските особи към тези камъни и също така за да бъде "нещо синьо" в сватбения ден на булката.

В момента пръстенът принадлежи на Кейт

Емблематичният годежен пръстен на Даяна бе даден на принц Хари, след като майка му почина. Но се оказва, че Хари го предлага на принц Уилям, когато той планира да предложи брак на Кейт. Както икономът на принцеса Даяна Пол Бърел обяснява в документалния филм "Историята на Даяна", Хари казва на по-големия си брат: "Не би ли било подходящо, ако тя имаше пръстена на мама? Тогава един ден този пръстен ще оглави трона на Англия."

Самият Уилям споделя по време на интервюто за годежа им с Кейт, че пръстенът е начинът да задържи Даяна близо до себе си.

"Това е годежният пръстен на майка ми, така че реших, че е доста хубаво, защото очевидно тя няма да е до нас, за да участва в който и да е от вълнуващите ни моменти. Това е моят начин да я държа близо до всичко това.", казва тогава Уилям.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay