Седмици преди коронацията на крал Чарлз III: Ще бъде ли Камила кралица на Англия?

Време е да си вземете чаша силен чай и да се потопите в сложния и драматичен свят на кралските титлиВреме е да се запитаме дали Камила Паркър Боулс, известна още като Камила, херцогиня на Корнуол, ще бъде кралица на Англия, след като нейният съпруг, крал Чарлз, ще получи своята официална коронация след няколко месеца. Истината е, че май натам отиват нещата. Всъщност кралица Елизабет II обяви новината още през февруари 2022 г. Но, честно казано, не стана много ясно.

Въпросът с титлите е по-сложен, отколкото си мислим!

Ако си спомняте, покойният съпруг на кралица Елизабет II,  принц Филип,  не беше крал. Той беше принц, защото, никога не е бил на линия за английския тронВсъщност, според кралския закон, кралицата трябвало да създаде патент, само за да направи Филип принц на Обединеното кралство.

 "Кралицата има удоволствието да предостави на Негово кралско височество херцога на Единбург, KG, KT, GBE, стила и титулярното достойнство на принц на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Уайтхол.", гласи той.

Така че за известно време се предполагаше, че Камила ще вземе пример от Филип и ще стане принцеса Камила, след като Чарлз стане крал. Въпреки това… може и да стане кралица.

Според британски медии, винаги е било ясно, че Камила може да получи титлата, стига да го поиска. Нека си припомним майката на кралица Елизабет II, известна още като съпругата на крал Джордж VI и кралицата-консорт. Това е супер често срещана титла за съпругата на управляващ крал и става официална по време на коронацията.

"Освен ако не е решено друго, съпругата кралица се коронясва с краля на подобна, но по-проста церемония. Ако новият суверен е кралица, нейният съпруг не е коронясан или помазан на церемонията по коронясването.", гласи кралският уебсайт.

Камила първоначално иска да бъде "принцеса консорт"

Когато Чарлз и Камила се женят през 2005 г., двойката излиза с изявление, в което се казва, че планира да "използва титлата HRH, когато принцът на Уелс се възкачи на трона". И след това през март 2020 г. представители на двойката повтарят това пред The ​​Times, казвайки: "Намерението е херцогинята да бъде известна като принцеса консорт, когато принцът се възкачи на трона. Това е обявено по време на брака и не е имало абсолютно никаква промяна."

Защо Камила първоначално иска да бъде принцеса консорт, а не кралица консорт? Очевидно това решение е взето отчасти от уважение към принцеса Даяна - което също е причината Камила да не използва титлата принцеса на Уелс и вместо това да се нарича херцогиня на Корнуол.

Както казва кралският експерт Марлене Кьониг пред Town & Country, когато се омъжва за принц Чарлз, Камила не е била популярна или харесвана, въпреки че това се променя много след брака. Все пак това предизвика много напрежение и гняв сред определен елемент от населението - така че бе решено Камила да бъде наречена херцогиня на Корнуол, въпреки че, разбира се, тя е принцеса на Уелс.

Министърът по конституционните въпроси Кристофър Лесли намеква още през 2005 г., че всъщност няма значение дали Чарлз и Камила искат Камила да стане принцеса консорт, защото това се сичита за абсолютно недвусмислено, че тя автоматично става кралица, когато той стане крал.

Така или иначе, покойната кралица даде да се разбере пределно ясно, че иска Камила да бъде кралица-консорт, публикувайки изявление, за да отбележи нейния платинен юбилей, в което се казва: "Когато моят син Чарлз стане крал, знам, че ще дадете него и съпругата му Камила същата подкрепа, която ми оказахте. И моето искрено желание е, когато това време дойде, Камила да бъде известна като Кралица Консорт, тъй като продължава своята лоялна служба."

А Чарлз и Камила пуснаха собствено изявление по повода.

"Отдадеността на кралицата към благосъстоянието на целия ѝ народ вдъхва все по-голямо възхищение с всяка изминала година. Дълбоко осъзнаваме честта, представлявана от желанието на майка ми.", гласи то.

Очевидно Нейно Величество е искала да обяви евентуалната титла на Камила възможно най-скоро, така че принц Чарлз да не се занимава с това в продължение на месеци след възкачването си.



0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay