Ден на християнското семейство - Въведение Богородично

Да съхраним традицията и запазим устоите на семейството

Ден на християнското семейство - Въведение Богородично

Въведение Богородично е един от най-големите празници, които честваме всяка година на 21 ноември. Въвеждането на Пресветата Богородица на 3 годишна възраст в храма е символ за отдадеността и готовността да се приеме християнската вяра и да се служи на Бога.

Историята на празника гласи, че малката Мария е въведена в храма от нейните родители Йоаким и Анна, следствие на обета даден от тях да предадат роденото от тях дете в служба на Бога. Те извикали в Назарет, където живеели, всички свои родственици от царския и архирейския род, както и хор от непорочни девици. Приготвили много свещи и обградили Пречистата Дева Мария с царско благолепие. Шествието се насочило към Йерусалим, където тържествено влезли в храма, посрещнати с пеене на свещени химни.

Ден на християнското семейство - Въведение Богородично

Въвеждането в храма е събитие, което трябва да се стремим да съхраним, защото това е призвание на всеки един от нас да влезе и не просто да напусне храма, но да остане в него завинаги с любовта и вярата си към Бога.

Първото ни въвеждане в храма и до днес се счита приемането на св. Кръщение, но след това е необходимо да бъдем и възпитавани в християнските ценности и в развиване на духовното. Именно и затова е толкова важна ролята на семейството в изграждането на децата с християнско самосъзнание.

Българска православна църква през 1929 година, с решение на Св. Синод въвежда празника "Въведение Богородично” да се чества като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Според първоначалния замисъл почитането на този празник бил въвеждането на учениците в църквата и приемането им на първото причастие. За жалост този ден отдавна е загубил този си смисъл, но никога не е късно да бъде възобновен, защото става въпрос за личен избор, който може да бъде направен от всеки родител за своето дете.

Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за техните духовни задължения към децата им. На този ден в миналото родителите или учителите са водили децата в църквата, за да измолят за семейството си здраве и благодат. След това в дома си са се събирали край огнището на трапеза, на която сервирали вино, омесена специално за празника постна пита и вкусна гозба. Според старата традиция масата се оставя неразтребена, за да бъде къщата посетена и благословена от Богородица.

Хората по онова време дори гадаели какво ще е времето през цялата година в зависимост от това какъв е бил деня на Въведение Богородично. Считало се е, че ако топло и слънчево зимата ще е студена, лятото - сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата. Съществуват и редица други поверия и ритуали, които били характерни за всеки край от страната ни.

В случай, че спазвате Коледните пости, днес на празничната трапеза можете да сервирате риба и морски дарове. Не забравяйте да запалите на питата църковна свещ и да се помолите на Богородица за здраве за цялото семейство.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay