Съществува уникална връзка между узото и скаридите, която вероятно се дължи на сладките акценти в ароматите им, и само печели от ефирното участие на чесъна в тази рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
12 едри белени скариди или 300 г по-дребни
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, необелени
3 с.л. узо или мастика
200 мл течна сметана
1 ч.л. розов пипер
2 с.л. див лук, нарязан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се слага чесънът, разбърква се няколко секунди, докато се засили ароматът му, и се маха. Добавят се скаридите и се задушават 3-4 мин, докато порозовеят.
Слага се узото и внимателно се запалва. Когато пламъците изгаснат, се налива сметаната и се подправя с розовия пипер и солта. Добавя се дивият лук и ястието се отстранява от огъня. Поднася се с топъл запечен хляб.
6 | 0 |