След 40-те тялото ви вече не е добре смазаната машина, която е била

След 40-те тялото ви вече не е добре смазаната машина, която е била

След като прехвърлите 40-те, има голяма вероятност да постигнете крачка напред по отношение на кариерата си, финансовите притеснения са вече минало и най-накрая сте стигнали до момента, в който всъщност се чувствате доволни от начина, по който тече живота ви.

За съжаление, остаряването има и своите капани. Главното сред тях е, че на 40 години тялото ви вече не е толкова издръжливо, колкото преди около десетилетие. Всъщност, дори има моменти, в които изобщо не можете да го познаете. Ето някои от най-плашещите промени в тялото. Тези промени могат и да не бъдат толкова негативни, стига да вземете необходимите предпазни мерки навреме.

1. Черният ви дроб вече не е толкова здрав

Когато става въпрос за пиене, след като минете 40-те, не очаквайте да сте в крак с колегите си, които са на по 20. В по-късните си години ще откриете, че не само пиете по-малко алкохол, но и махмурлукът ви е очевидно по-лош. И двете се дължат на отслабващата способност на черния ви дроб да преработва алкохола в комбинация с намаленото количество вода в тялото ви. Ограничете броя на напитките до една или две на ден, ако искате да избегнете сериозно главоболие на следващата сутрин.

2. Събуждате се често посред нощ

Промените в начина на спане са напълно нормална част от стареенето. Проблемите със съня и безсънието могат да бъдат показателни за основните здравословни проблеми, свързани с възрастта, твърдят учени. Те включват хронични заболявания, остеоартрит и невродегенеративни разстройства.

3. Вашите венци са болни

Оралната хигиена понякога се пренебрегва, но пропускането на преглед при зъболекаря е опасно, особено след 40-те. С напредване на възрастта по-ниската костна плътност може да доведе до отдръпване на венците, които оставят корените на зъбите ви по-уязвими. Добре е редовно да посещавате зъболекаря, за да се взимат навременни мерки.

4. По-вероятно е да счупите кост

С възрастта костите ви губят калций и минерали, което от своя страна ги прави по-крехки и податливи на чупене. Според лекарите, поддържането на добре балансирана диета, пълна с калций и витамин D, може да помогне за предотвратяване на прекомерното влошаване на състоянието на костите.

5. Губите мускулна маса

Това е естествен и неизбежен процес за всички възрастни хора. Обаче саркопенията, както се нарича този процес, е бавна, така че обикновено не се проявява, докато не сте преминали 40-те или 50-те.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay