Безобидно развлечение ли е култовото напоследък дишане на райски газ?

Безобидно развлечение ли е култовото  напоследък дишане на райски газ?

Дрогиране с райски газ е последната ужасяваща мода, превзела младежките общности в дискотеките и клубовете у нас. Изумителното е, че райският газ се продава легално, масово се твърди, че е безопасно, но вече има стотици случаи на пострадали деца след употребата му. Интервюто с д-р Ясен Грозев – анестезиолог във ВИТА, хвърля повече светлина върху този проблем, който засяга огромен брой деца, младежи, както и техните родители и семейства.

Д-р Грозев, какво представлява райският газ?

 Това е химическото вещество диазотен оксид, който се използва за анестезия в операционните зали. Всъщност медиците прилагат райски газ върху пациентите си от над 200 години.  Той е открит за първи път през 1793 г. от английски учен на име Джоузеф Пристли и е получил широко разпространение като евтин и бърз начин за анестезия в миналото. 

Газът представлява безцветно вещество без мирис. При вдишване (в зависимост от количеството) предизвиква  промяна в съзнанието и реакциите,   включително повлиява всички органи и системи. Това води до усещане за спокойствие, еуфория. В някои случаи модифицира и отговора към болкови стимули. Днес, в съвременната медицина, той е по-рядко използван в операционните зали, заради някои странични ефекти и появата на множество усъвършенствани анестетици. Все още се употребява от стоматолозите, при обезболяване на раждането (фабрични смеси с О2), и в промишлеността.

Какво е въздействието на райския газ върху организма и защо той стана толкова популярен?

Горепосочените изменения, най-вече в когнитивната сфера и в поведенческите реакции, са специфични за всеки човек, вдишал райски газ. РРеакциите варират според обема, честотата на използване и комбинацията с други психотропни вещества, наркотици или алкохол. Най-общо след употреба може да почувствате щастие, желание да се смеете, лека еуфория, спокойствие, бучене в ушите. Могат да се получат халюцинации и чувството за изтръпване на крайниците. Напоследък се оформи модното течение на "патрончетата" райски газ поради широката достъпност и убеждението сред по-младото население и юношите, че е абсолютно безвреден за употреба.

Под каква форма райският газ може да бъде закупен?Всъщност "патроните” представляват капсули за бита сметана, които се използват в сладкарството и за приготвяне на газирани напитки с въглероден диоксид. Това е и причината те да се продават легално. 

Пълнителите, така наречените "патрони", се прикрепяват към сифон, който, когато не е пълен с течност, не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата - в балон най-често, забавляващият се вдишва и издишва в него. Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди. Ефектът е сравнително краткотраен в сравнение с другите наркотици.

А откъде го купуват младите хора и има ли някакъв контрол над подобни продажби?

В България пълнители с райски газ може да бъдат купени съвсем свободно и легално от специализирани и съвсем достъпни интернет сайтове. Цената за метална капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за бройка или 12 до 24 лева за кутия. Има и с различни плодови вкусове. Още петнадесетина лева за машинка, с която да се изкара райският газ от флакончето, и оборудването за новата наркомода сред младежите е осигурено. Лесно и достъпно, за съжаление, както виждате.

Както споменах - според производителите и разпространителите в България райският газ е безвреден и се предлага свободно. Прави се сериозна реклама, свободна и несанкционирана от никого в цялата държава. 

А всъщност дишането на райски газ е равносилно на употребата на наркотици, с тази разлика, че приемането им е легално и ефектът от него трае значително по-кратко време! 

Как е решен този проблем в другите държави?

В повечето държави от Европейския съюз райският газ не е контролирано вещество. Въпреки това в някои от тях съществуват разпоредби, които ограничават продажбата му. 

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната индустрия е законна, освен в случаите, когато продавачът се усъмни, че веществото се купува за нерегламентирани цели.

Ирландия криминализира продажбата на райски газ на лица под 18 години, но не и консумацията му.

През януари 2020 г., след няколко обезпокоителни инцидента, датското правителство предприе пакет от шест мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

Какви са възможните нежелани реакции и какви опасности за организма крие употребата на райски газ?

Основната опасност е, че той създава нереална представа за действителността. Рискът е в изпълнението на рутинни действия като слизане по стълби, пресичане на улици, шофиране и движение из града. Хората под въздействие на райски газ може да са доста опасни за себе си и за околните...

Има опасност от халюцинации. Притеснително е, че личности, които са дишали райски газ, изпадат в психоза, че някой или нещо ги принуждава да се самоубият. Има данни за силен световъртеж, гадене и повръщане. Може да се стигне и до обезводняване. 

Понякога употребилите райски газ имат висока температура и треска, стига се до недостиг на витамин В 12, а това води до хематологични и неврологични заболявания.Описани са  случаи на мегалобластна анемия и неврологични увреждания. Райският газ влияе върху имунната система - намалява белите кръвни клетки, които са свързани с имунитета. В прекомерно висока концентрация (над 56 обемни процента във вдишваната смес) той измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина. Това води до остър недостиг на кислород към органите. Точно тук се крие и големият риск при злоупотребата с райски газ!

 Проучване, проведено от медицинския център Zuyderland в град Херлен (Нидерландия), обобщава поредица от случаи в периода от 2017 до 2019 година. 13-те пациенти, постъпили в клиниката с оплаквания след употреба на райски газ, са съобщили за изтръпване и частично парализиране на крайници. При осем от тях лекарите диагностицират аксонална полиневропатия, т.е. увреждане на периферната нервна система. При двама е установена и дегенерация на гръбначния мозък.

Канабисът и алкохолът, комбинирани с райски газ, могат да предизвикат много по-тежки ефекти - халюцинации, автоагресия и опити за самоубийство. Няма точен брой колко хора са починали от употреба на райски газ, но страничните ефекти също могат да причинят смърт - падане по стълби, нарушена координация, психози, халюцинации. 

И накрая – мит е, че райският газ не води до пристрастяване. Истината е, че той води за жажда за още и още от ‚рая", уврежда тялото и най-вече отваря широко вратите към още по-тежките наркотици.

Затова, моят съвет е – говорете с децата си. Информирайте ги, обяснявайте им. Само забрана, без разбиране за вредните ефекти, ще засили интереса на младите и неопитни хора. Контролирайте ги. Винаги се стремете да знаете къде са и с кого са. Защото "изкушенията" са много , а "доброжелателите", които им предлагат развлечение – още повече!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay