Магистър фармацевт Мария Каназирева предупреждава: „Не подценявайте разширените вени!“

Магистър фармацевт Мария Каназирева предупреждава: „Не подценявайте разширените вени!“

Магистър фармацевт Мария Каназирева е завършила фармация в София през 2002 г. Повече от 20 години работи като фармацевт. Управител е в аптеки Банчовски. Обича специалността си и работи с удоволствие на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и подхожда с внимание и професионализъм към индивидуалните им терапевтични нужди.  

Кои са най-честите оплаквания, за които споделят пациентите Ви, търсещи решение на неприятните разширени вени? Кои симптоми предизвикват най-голямо притеснение? 

Често хората, които страдат от разширени вени, а това са най-вече представителките на нежния пол, защото те са засегнати повече от това неприятно състояние, споделят за тежест ,оток и мравучкане в краката, някои даже и за болка. При доста от тях има и видими паякообразни или варикозни вени, които носят особено неприятни усещания през топлите месеци. Жените се притесняват да показват краката си, да носят поли. Но моята роля като фармацевт е да им обясня, че зад нелицеприятните вени не се крие само козметичен проблем, а възпалителен процес. Всъщност говорим за едно сериозно съдово заболяване, в основата на което стои венозното възпаление - затова то не трябва да се подценява, а да се лекува навреме и системно. Ако не се вземат навременни мерки, резултатът може да бъде много неприятен и дори животозастрашаващ - като флебити и опасност от образуване на тромб.

Какви са съвременните методи за лечение на разширените вени, предлагащи алтернатива на оперативното лечение и кога е добре да се започне терапията?

Препоръчително е лечението да започне още от ранните стадии на заболяването, когато все още няма видими разширени вени, но има оплаквания като болка, мравучкане, дискомфорт и тежест в краката, особено в края на работния ден. Най-често се прилагат венотонични медикаменти или т.нар. венотоници. Важно е да препоръчаме на пациентите регистрирано лекарствено средство, което е клинично тествано и което ще предостави наистина високоефективно облекчение на симптомите, свързани с разширените вени. Защото приемайки медикаменти, които не е ясно какво съдържат, може да има много сериозни последици, поради липса от прилагане на адекватна терапия.

Какво е действието на венотониците и за какъв период от време трябва да се прилагат?

Действието на тези медикаменти е свързано с подобряване на венозния тонус – оттам идва и наименованието венотоници. Разширените вени, познати в медицината като Хронична венозна болест, са придружени от нарушен тонус на стените на кръвоносните съдове и загуба на тяхната еластичност. Приемането на венотонично лекарство спомага за нормализиране състоянието на съдовата стена чрез укрепване и повишаване на тонуса й. Също така венотониците под формата на таблетки действат в сърцевината на проблема – те лекуват венозното възпаление и по този начин работят срещу прогресията на заболяването. Не на последно място венотониците допринасят за облекчение на симптомите при разширени вени - намаляват усещането за умора, тежест или болка и редуцират отока. 

Тъй като става дума за сериозно хронично заболяване, съветвам моите пациенти да не спират приема на венотоник веднага след като усетят облекчение на симптомите. Препоръчвам им терапия, в рамките на поне 6 месеца и то независимо от сезона, за да получат наистина дълготраен ефект от лечението и най-вече, за да стопират възпалителния процес във вените. Често казвам на пациентите ми, че венозната болест не спи зимен сън и това съвсем не е шега, а съвет да се грижат за вените си целогодишно. Ковид пандемията също оказа негативен ефект поради дългото време, което прекарвахме в домовете си и в резултат на това се движехме по-малко. Обездвижването е един от основните рискови фактори за появата и развитието на разширени вени. 

Какъв е най-често срещаният състав на венотониците? На какви вещества са базирани?

 Различните венотоници съдържат различни активни вещества и повечето от тях са разработени на растителна основа. Едни от най-широко прилаганите медикаменти например съдържат флавоноиди, като диосмин и хесперидин, извлечени от корите на цитрусови плодове. Тези лекарства имат системен ефект върху венозната патология, т.е. действат отвътре навън. Предлагат се под формата на таблетки за орално приложение.

Това, което е важно да знаят пациентите е, че за да има ефект, венотониците трябва да се приемат минимум 3 месеца, а ако не са взети мерки навреме и възпалителният процес е напреднал, може и 6 месеца. Когато говорим за хронично заболяване обаче, трябва наред с приемането на венотоничните медикаменти да се полагат и системни грижи за здравето на вените – спазване на хигиенно-диетичен режим, на активен двигателен режим, намаляване на теглото. Трябва да се стремим да ходим повече пеша, да танцуваме, задължително да отделяме време за разходки в природата. Нещата, които съветвам пациентите, е да правят редуване на студени и топли душове и поставяне на краката високо на възглавници за подобряване на  микроциркулацията. 

Повече за разширените вени:

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И тъй като венозните стени нямат мускулни влакна, еднопосочното движение на кръвта в тях се осигурява от венозните клапи и от съкращението на околните мускули. Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Като резултат от увреждането на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay