Списък на полезни въглехидрати, които могат да ви помогнат да отслабнете

Списък на полезни въглехидрати, които могат да ви помогнат да отслабнете

Диетата без въглехидрати води до бързи резултати, но не можем да отслабнем правилно, без да ядем въглехидрати. Калориен дефицит е основното нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато става дума за намаляване на теглото, заедно с правилното равновесие на протеин, мазнини и въглехидрати, за да процесът бъде безопасен. Има продукти, които съдържат необходимите количества сложни въглехидрати, фибри и витамини, които ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време, без да трябва да ядем много. 

Събрахме най-важната информация за въглехидратите и създадохме списък с най-вкусните продукти, които могат да ни помогнат да се отървем от това наднормено тегло веднъж завинаги.

Въглехидрати в процеса на отслабване

Най-важното нещо, което трябва да запомните за въглехидратите, е, че те ни дават енергия. Дори мазнините и протеините не могат да се метаболизират без тях. Но въглехидратите обикновено са обвинени, че допринасят за наддаване на тегло. Това истина ли е?

По структура въглехидратите са разделени на 2 части.

Комплексните въглехидрати съдържат нишесте, фибри, пектин и гликоген (хляб, боб, зърнени храни, макаронени изделия, картофи, зеленчуци, ядки).

Те се усвояват бавно и ни карат да се чувстваме сити (нишесте + фибри).

Подобряват работата на червата и поддържат чревната флора (фибри).

Намаляват задържането на вода (фибри).

Поддържат стомашната лигавица и подобряват храносмилането (пектин).

Помагат за растежа на мускулите (гликоген).

Простите въглехидрати съдържат глюкоза, фруктоза, галактоза, захароза и малтоза (плодове, мляко, сладкиши, сладкиши, бира, бърза храна).

Те причиняват промени в кръвната захар.

Те ви дават повече енергия.

Когато се повиши нивото на глюкозата, панкреасът започва да произвежда инсулин. Колкото повече въглехидрати ядем, толкова по-високо е нивото на инсулина. Комплексните въглехидрати правят това бавно, а простите въглехидрати ни карат да ядем повече.

Ако обикновено ядем прости въглехидрати, предизвикваме бързо повишаване на нивото на инсулина. То не позволява на тялото ви да усвоява мазнините и затова качваме тегло.

Това не означава, че трябва да се откажете от простите въглехидрати, диетата ви просто трябва да бъде балансирана. Яжте повече сложни въглехидрати, за да отслабнете.

Ето 7 храни, които можете да ядете:

1. Нахут

Нахутът съдържат протеин и много незаменими аминокиселини, които са отговорни за добрия метаболизъм. И фибрите помагат да се контролира количеството храна, която ядем.

Нахутът се добавя в зеленчукови супи, подправки и зехтин. Хумусът, едно от най-известните арабски ястия, е направен от пюре от нахут.

За да отслабнете по-бързо, специалистите по хранене препоръчват продуктите с високо съдържание на наситени мазнини да се заменят с нахут.

2. Царевица

Протеините и витамините, съдържащи се в царевицата, ни помагат да имаме здрава кожа, коса и нокти, да допринесем за изгарянето на мазнините и да получим фибри, които стимулират работата на червата.

Интересен факт: Ако смесвате царевица с боб, можете да направите процеса на отслабване по-ефективен, защото и двата продукта съдържат устойчиво нишесте, въглехидрати, които успокояват храносмилането и подобряват метаболизма.

3. Паста

Пълнозърнести тестени изделия е един от основните продукти в този списък. Тази паста съдържа сложни въглехидрати, които ни предоставят енергия и почистват нашето тяло от токсини.

Пастата перфектно се комбинира със зеленчуци. 

4. Зелен боб и аспержи

Зеленият боб съдържат калий, който укрепва мускулите и нормализира работата на червата. Зеленият боб е силно препоръчителен за хора, които не ядат месо, защото съдържа огромно количество растителни протеини. Този нискокалоричен продукт е много популярен сред хората, които искат да отслабнат, поради подхранващите си свойства, които ни карат да се чувстваме сити.

Аспержите имат същите предимства. Те съдържат фибри, големи количества витамини, помагат за понижаване на високото кръвно налягане, почистват токсините и стимулират работата на сърцето.

5. Гъби

Въпреки че гъбите са много хранителни, те не съдържат много калории. 

Аминокиселини, фосфор, натрий, калий, витамини В, С и D правят гъбите много здравословни. Фибрите и протеините ни позволяват да задоволим глада си по-бързо. 

6. Ориз

Дивият ориз се счита за един от най-здравословните продукти. Дивият ориз съдържа малък брой калории, огромно количество фибри, протеини и триптофан, аминокиселина, която служи като естествен успокоител. Този ориз ни засища много бързо.

Препоръчително е да ядете див ориз с други продукти, защото е много тежък. Добавете малко див ориз към бял или кафяв ориз, за да направите добре балансирано хранене.

7. Картофи

Дали картофите са здравословни за консумация е един от най-спорните въпроси в диетологията. Е, тяхната вредност е много преувеличена. Всъщност, картофите съдържат по-малко нишесте от тестени изделия и някои зърнени храни.

Но начина на готвене е това, което наистина има значение. Картофи, изпечени със зеленчуци и зехтин или варени картофи, няма да повлияят на тялото ви, защото такива ястия запазват полезните елементи. Препоръчваме да спрете да консумирате масло и месо с картофи (особено пържени). Изберете методите, които споменахме по-горе, така че продуктът да няма лошо влияние върху тялото ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

26 8
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay