7 неща, които трябва да спрете да правите преди тренировка

7 неща, които трябва да спрете да правите преди тренировка

Навиците, които имаме преди тренировка, могат да доведат или до ужасни, или до страхотни резултати и всичко е в нашите ръце. Може да бъде толкова просто, колкото да избягвате да пиете кафе или да носите подходящите дрехи. Така или иначе, с правилната рутина, тялото ви ще може да функционира на по-високо ниво, като ви приближава все по-близо до целта. 

1. Не започвайте да тренирате с празен стомах 

Някои хора правят кардио на празен стомах. Теорията е, че тялото ви ще се храни с мазнини и въглехидрати като енергия, което може да помогне за повече загуба на тегло.

Ако обаче не сте яли нищо няколко часа преди тренировка, тялото ви може да започне да използва протеини като гориво. Това означава, че ще имате по-малко протеини за възстановяване и изграждане на мускулите. Освен това, ако се съсредоточите върху използването на мазнини като основен енергиен източник, това не означава, че тялото ви ще изгори повече калории.

2. Не пийте прекалено много вода преди тренировка 

Важно е да сте добре хидратирани преди тренировка, но избягвайте да пиете твърде много вода, защото ако го направите, кръвта ви ще се опита да балансира нивата на солта. Клетките ви могат да се подуят и може да изпитате симптоми като световъртеж, болка и дори да повърнете.

Най-добре е да пиете вода 1 до 2 часа преди тренировката. 15 минути преди да започнете, пийте още малко. Може да се наложи да пиете повече, ако се потите повече или ако времето е по-топло.

3. Не спете прекалено дълго

Добре е да подремнете преди тренировка, стига да е за около 30 минути. Смята се за "дрямка" и може да увеличи фокуса и енергията ви. По-дългата дрямка обаче може да има точно обратния ефект. Това може да ви накара да се чувствате по-летаргични, отколкото преди сън.

4. Не прекалявайте с дрехите и не се разсъбличайте излишно

Дори и да тренирате в най-студения ден от годината, не бива да слагате твърде много дрехи. Можете да прегреете и ще се потите много. След това, ако студеният вятър ви удари, потта ще се изпари бързо, охлаждайки ви.

И обратно, в по-горещите дни заложете на тъкани, които ще позволят на кожата ви да диша. Изберете дрехи, които ще са удобни и които ще ви позволят да се движите свободно. Също така, изберете памучни дрехи, защото те най-добре ще абсорбират потта.

5. Не правете статични разтягания

На първо място, статичните разтягания могат да намалят производителността, като имат отрицателен ефект върху скоростта на бягане, времето за реакция и производството на сила. Освен това, ако тялото ви не е било загрято първо, това може да доведе до увреждане на мускулите.

Това не означава, че трябва напълно да забравите за статичните разтягания. Вместо това ги правете след това, защото това ще доведе до повече ползи. 

6. Не започвайте да тренирате, без първо да си починете правилно

Дните за почивка са важни за възстановяването на тялото. Това е важна част от тренировъчния ви график, независимо от избора на спорт. Ако пропуснете почивните си дни, това може да доведе до пренатоварване.

Почивката ще даде на мускулите ви шанс да се възстановят и да растат, предотвратявайки умората. Ще спите по-добре, рискът от нараняване ще бъде намален и нивото на ефективността ви ще се увеличи.

7. Не пийте кафе

Кофеинът е най-честата съставка в добавките. Може да ви помогне, като ви осигури енергия, която да ви помогне да тренирате повече и дори може да стимулира мотивацията и фокуса, но не за дълго. Поглъщането на твърде много кофеин може да доведе до контракции в дебелото черво, което може да увеличи шансовете за изхождане.

Това означава, че може да се окажете седнали на тоалетната по време на вашата тренировка. Но това е само част от страничните ефекти, тъй като може да изпитате и безпокойство, безсъние, бързо и / или необичайно сърцебиене, безпокойство, киселини в стомаха и повишено кръвно налягане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay