Само мисълта за спорт ни кара да ядем повече

Мисълта за спорт събужда апетита

Само мисълта за спорт ни кара да ядем повече

Упражненията горят калории. На всички ни се иска да вярваме, че може да пропуснем неприятната част с лишаването от любими храни, ако се посветим на редовни и сериозни тренировки.

 

И въпреки че има толкова много убедителни причини да тренираме – редовните упражнения редуцират сърдечни заболявания, диабет и хипертония, повишават менталното здраве, правят мускулите ни издръжливи и силни и подобряват външния ни вид, само тренировки рядко водят до резултатно сваляне на килограми.

 

Една от очевидните причини, поради които само с тренировки се свалят отчайващо малко килограми, е фактът че след физически упражнения апетитът се покачва и ние бързо наваксваме загубените по време на тренировката калории.

 

Ново проучване направи много песимистично откритие: Самата мисъл за упражнения ни кара да ядем повече, дори без да сме помръднали и един мускул.

 

В изследването са взели участие 94 души, които пазаруват в мол в североизточните щати. Разпитани са за навиците им на пазаруване, навиците на трениране и навиците на слушане на музика (за да се прикрие истинската цел на проучването).

 

След като са отговорили на основните въпроси, субектите са прочели сценарий, който описва или 30-минутна разходка само за забавление или 30-минутна разходка с цел упражнение, а третата група е просто разпитвана за музика, тя е контролна.

 

След като приключват с отговорите си, на участниците са им дадени неща, които те смятат, че са награда за благодарност за посветеното време и усилия, но всъщност това е същината на проучването, благодарение на която се правят резултатите, а именно – колкото си искат бонбони, които те могат да си изсипят в торба.

 

Онези, които са прочели сценария с 30-минутната разходка са взели близо 60% повече бонбони от другите. Оказва се, че е без значение дали разходката е описана с цел забавление или с цел тренировка. И двете групи са "компенсирали" себе си с допълнителни лакомства, докато контролната група се е проявила далеч по-скромно.

 

Как да разделим яденето от упражненията? Авторите на проучването предлагат да спрем да мислим за упражненията като за начин на сваляне на тегло, а по-скоро да го считаме за метод за подобряване на тонуса, здравето, настроението и т.н.

 

Някои хора, които обичат храната и обичат да ядат, но и са много посветени на тренировките си, казват че усилените упражнения им дават възможност да се наслаждават на храната по много по-неограничен начин, като междувременно внимават за теглото си. Това е чудесна стратегия.

 

Ако само мисленето за спорт ни повишава апетита, какво остава за гледане на спорт? Любопитно би било – дали, ако гледаме други хора как тренират и спортуват усилено, това ще повиши консумацията ни?

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay