Странични ефекти на противозачатъчните, които всяка жена трябва да знае

Странични ефекти на противозачатъчните, които всяка жена трябва да знае

Въпреки че противозачатъчните ви помагат да не забременеете, те често водят до промени в тялото ви. Докато някои могат да бъдат положителни, други са малко по-сложни. Нито един метод за контрол на раждаемостта не е перфектен. Преценете плюсовете и минусите на всеки с вашия лекар, тогава вземете информирано решение кой метод е най-добър за вас.

По-лек цикъл. Приемането на естроген под каквато и да е форма, вероятно ще направи цикълът ви по-поносим и кожата ви по сияйна. Това включва всяка форма на контрол на раждаемостта – хапче, пръстен, хормонална спирала, пластир, имплант.

Нежни гърди – това е един от най-честите симптоми при прием на противозачатъчни, особено през първите няколко седмици. Какво не е нормално? Бучки или болки в гърдите – ако изпитвате едното или другото, консултирайте се с лекаря си.

Уголемяване на гърдите – При старта на приема на естроген и/или прогестерин, има вероятност да задържате течности през първите няколко цикъла, което може да доведе до временно уголемяване на гърдите. Ефектът ще отшуми след време или когато спрете хормоналния контрол на раждаемостта.

По-чиста кожа – приемът на естроген под каквато и да е форма, вероятно ще подобри състоянието на кожата ви.

Главоболие – всяко колебание на хормоните може да причини главоболие. По време на цикъл хормоните ви са полудели. Тогава можете да приемете, че цикълът е причина за болката. Но като добавите и хормонален контрол на раждаемостта, можете да засилите главоболието или пък да се разделите с него напълно. Индивидуално е.

Наддаване на тегло – повишаването на килограмите най-често се свързва с приема на хапчета.

Пропусната менструация – контролът на раждаемостта може напълно да спре цикъла ви, да намали честотата ми, да съкрати продължителността ми или да намали течението.

По-леки менструални спазми – противозачатъчните, като прогестериновиимпланти или пластири, могат да помогнат за намаляване на болезнените спазми, като се има предвид, че те намаляват честотата на цикъла или го спират напълно.

Гадене – Приемът на хапчета с естроген може да предизвика гадене. Колкото по-висока е дозата на хормона, толкова повече ще ви се гади.

Раздразнение на кожата – проблемите с кожата могат да са налице, ако ползвате пластир. Той е друга форма на контрол на раждаемостта, който се носи на стомаха, дупето, гърба или горната част на ръката. Тъй като се залепва директно върху кожата, възможно е лепилото да я подразни.

Кръвни съсиреци – контролът на раждаемостта ви излага и на по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци.

Спазми – спазмите са основният страничен ефект от потреблението на хормонални спирали. Има дискомфорт и при първото поставяне от вашия лекар, но получавате сигурна защита за от три до пет години.

Дискомфорт по време на полов акт – ако обмисляте спиралата като вариант, трябва да знаете, че в долната си част тя има малки струни, които партньорът ви би могъл да почувства. В началото те са малко по-твърди, но с времето омекват.

По-слабо наличие на мляко при кърмещи – за кърмещи жени лекарите препоръчват употребата на хапчета само с прогестерин.

Инфекции на пикочните пътища – те са често срещан страничен ефект на диафрагмите, особено за жени, които вече за предразположени към подобни инфекции.

Обрив и дразнене – дори презервативите могат да причинят обрив на тези, алергични към латекс. Ако имате такава алергия, ще разберете от 20 до 30 минути след употребата им. Обривът може да се появи навсякъде по тялото ви, без значение от това къде се е допрял.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay