Страшните филми се оказват полезни за здравето

Страшните филми се оказват полезни за здравето

Филм на ужасите! Настръхвате ли само при спомена за някой страшен филм, който сте гледали? Сега ще се изненадате, но тези филми, според учените, се оказват полезни за здравето ни.

Да, правилно чухте- гледането на страшни филми има своите здравословни ползи, сред които попадат горенето на калории и доброто настроение. Но! Това дали филмът ще бъде здравословен и за вас зависи от това доколко страшен го приемате вие самите и дали сте готови да се бъдете стреснати на първо място.

През вече далечната 2012 година изследователи от University of Westmiinsterв Обединеното Кралство получават финансиране от видео платформа и провеждат следното проучване- 10 души са помолени да изгледат 10 различни страшни филма, като през цялото време се следят техния пулс, прием на кислород и отделяне на въглерод.

Сиянието с Джак Никълсън застава на челна позиция като филм, на който се горят калории. Хората, които са гледали именно него с подскачане и присвиване са успели да изгорят 184 калории, което, според калорииния калкулатор, почти се равнява на 40 мин разходка за 90кг възрастен. Челюсти и Екзорсистът застават на 2ро и 3то място  с изгорени съответно 161 и 158 калории.

"Сиянието"- 184 калории

"Челюсти"- 161 калории

"Екзорсистът"- 159 калории

Д-р Ричард Макензи, авторът на въпросното изследване, споделя, че стресовата ситуация, в случая страшния филм, предизвиква отделяне на хормона адреналин, който задейства нервната система и я поставя в готовност за битка или бягство. Освен, че се ускорява пулсът ни, тази реакция предизвиква и отделянето на допълнителна енергия, подготвяйки тялото ни за бягство.

Първото изследване по темата е прекалено малко и остава непубликувано, но през 2003, в списание Stress излиза изследване, което показва, че гледането на филм на ужасите, води до повишено производство на бели кръвни телца. Отново причината се открива във влизането на режим на самоотбрана или бягство, който се свързва и с временно, но рязко активиране и на имунната система.

По-добро настроение

Подобрена функция на имунната система

Прекалено опростено е да приемем страшните филми за добър стресор. Но докато продължителният стрес е вреден за нашето здраве и може да доведе до депресия или заболявания на сърдечно-съдовата система, то кратки моменти на стрес, според Дибар Дабар, психиатър и професор по поведенчески науки, се свързват с подобрена дейност на имунната система.

И ако слушате внимателно до тук, няма да се учудите да разберете, че уплахът подобрява и настроението ни. Тук се включва социологът Маргии Кър, която казва, че освен страшен филм, можем да пробваме и посещение на някоя къща на ужасите или друг плашещ атракцион.. като скок с бънджи.

Това се случва, допълва Кър, защото след като стресовата ситуация отмине, човек се чувства по-спокоен и щастлив. Това се обяснява с отделянето на различни невротрансмитери и хормони по време на преживяването.

Само за любители на силните преживявания

Неподходящи за деца!

НО! Тук трябва много да внимаваме! В изследванията са участвали само хора, които доброволно са се включили и които изпитват удоволствие от уплаха, който следва. Ако страшните предизвикателства не са ви по вкуса, не се включвайте, преживяването е малко вероятно да ви хареса. Освен това страшните филми може да повлияят негативно на децата. Изследване, проведено сред студентите в Университета в Мичигън, показва, че 26% от тези, които са гледали страшни фили като деца, все още се чувстват неспокойни от преживяването.

Така че ако сте решили да се доверите на науката и вече искате да изгорите малко калории и да повишите настроението си- изчакайте децата да си легнат и чак след това натиснете бутона Плей.

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay