Във Варна: „Орфей и Евридика“ от Хайдн за пръв път на българска сцена

„Орфей и Евридика“ във Варна

Във Варна: „Орфей и Евридика“ от Хайдн за пръв път на българска сцена

 

Тази вечер в Градската художествена галерия на Варна камерен оркестър и хор „Проект Музика“ ще представи операта „Орфей и Евридика” от Хайдн. Това е първото в България концертно изпълнение на оперната творба на великия композитор, а входът за всички е свободен.

 

В първата версия на „Орфей и Евридика”, написана от Хайдн през 1791 г. в Берлин, партията на Евридика е предвидена за сопран, а партията на Орфей – за тенор.

През 1808 г., една година преди смъртта си, композиторът създава втора версия, в която ролята на Евридика е преработена за мецосопран. Втората версия на „Орфей и Евридика” Хайдн посвещава на мецосопраното Полина Виардо, с която е бил в близки отношения.

Впоследствие операта изпада в забвение чак до 2009 г., когато бива поставена в Берлин, по повод 200-годишнината от кончината на Хайдн. След сценичната постановка в Берлин през миналата година, концертното изпълнение във Варна е втората съвременна интерпретация в Европа, която вдъхва нов живот на оперната творба.

Варненската постановка възражда първия вариант на операта. Диригент е Станислав Ушев, хормайстор Димитър Фурнаджиев,а образите на Орфей и Евридика пресъздават тенорът Арсений Арсов и сопраното Даниела Димова.

Премиерното за България концертно изпълнение на операта „Орфей и Евридика” от Хайдн”, посветено на Деня на будителите, се осъществява със съдействието на община Варна при вход свободен, уточниха организаторите на проявата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay