Тайните на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

Докоснете се до това магично място

Тайните на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

Нищо не привлича по-силно пътешествениците от вълнуващите истории. Древни символи, загадъчни стенописи и магически олтар – това са само част от тайните на Земенския манастир "Свети Йоан Богослов”.

Развълнувана тръгвам към Земен, намиращ се в Пернишка област. Извивките на Конявската планина са постлани с току-що изтъкана зелена черга. Влизам в града и поемам по улица "Земенски манастир”. Оставам колата на площада пред гарата. Мога да продължа с нея, но предпочитам да се разходя. Пътят вие се завой след завой и свършва пред дървена порта.

Тайните на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

През годините манастирът е многократно разрушаван, но църквата "Свети Йоан Богослов” остава непокътната. Днес тя не е действаща, а със статута на музей. Факти, теории и легенди се преплитат, опитвайки се да отговорят на въпроса: "Кой е съградил единствената на Балканите църква с кубична форма?"

Точната дата на градежа ѝ също тъне в мистерия. Предполага се, че е издигната през XI век, откогато е най-старият ѝ стенопис – този на Света Ана. Той е и единственият оцелял от този период.

Прекосявам двора, потънал в свежа трева. Каменна пътека ме отвежда до входа на храма, над който бди образът на Свети Йоан. Свеждам глава, за да мина през ниската порта. Стъпвам по разноцветни каменни плочи. Същите, по които са ходили и създателите на Земенската църква.

Тайните на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

От стените ме гледат светли лица, изписани при второто изографисване на храма през XIV век. Майсторството на рисунъка им е почти съпоставим с този в Боянската църква. Тук е съхранено и едно от най-ранните изображения на Свети Иван Рилски. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. В света няма друг храм с подобен стенопис. Той буди интереса и на масоните.

Храмът пази още едно съкровище - автентичният каменен олтар - квадратен камък се издига в средата на църквата. Според преданията, ако човек постави лявата си ръка върху него и си пожелае нещо, то се сбъдва. Отидете и се убедете сами!

 

Тайните на Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

Автор и снимки: Боряна Кръстева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay